Σκρέκας: Η εξυγίανση της ΔΕΗ καταλύτης για την υποστήριξη της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας

800 εκατ. ευρώ η υποστήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Η στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ, ακόμα και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δύο ετών, αποδεικνύεται ότι ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, η ΔΕΗ παρέμεινε συνεπής στον κοινωνικό της ρόλο, παρέχοντας συνολικές εκπτώσεις 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Δίχως την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής εξυγίανσης, η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει όχι μόνο εκπτώσεις αλλά θα κινδύνευε η ίδια η βιωσιμότητά της.

Η Επιχείρηση παρείχε έκπτωση ύψους 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης. Σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις, απορροφήθηκε το 75% των ανατιμήσεων για το 76% των πελατών της και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα της επιλογής σταθερών τιμολογίων για έναν χρόνο σε πάνω από 500.000 καταναλωτές.

Αυτήν τη στήριξη στην ελληνική κοινωνία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενισχύουμε εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των δυνατοτήτων της χώρας. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια που υπηρετείται από την πράσινη μετάβαση, με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και οδεύσεων ενέργειας.

Τα επόμενα έτη η ΔΕΗ θα επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της, επενδύοντας σε ΑΠΕ και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις επενδύσεις αυτές, θα είναι σε θέση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό της ρόλο, προσφέροντας καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η εποχή των ανεύθυνων και εγκληματικών αυτοσχεδιασμών, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες έχει περάσει χωρίς επιστροφή. Το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της Επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών. Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων υπονόμευσαν και πολεμούν την εξυγίανση της ΔΕΗ, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη περί υπερκερδών, δεν μπορούν σήμερα να πείσουν κανέναν. Πείθουν όμως τους πάντες πως κάποιοι δεν αλλάζουν με τίποτα και επιμένουν να τρέφονται από τον λαϊκισμό και το κομματικό συμφέρον».

Comments are closed.