Μητσοτάκης: Να σπάσει ο δεσμός στις τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος

 

Την ανάγκη να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος στην Ευρώπη ανέδειξε με έμφαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τη σημασία εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

«Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει, θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Προειδοποίησε ότι αν η Ευρώπη δεν κινηθεί όπως πρέπει, θα επιτρέψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού να αναδυθούν πιο ισχυρές.

Ερωτηθείς από τον Florian Eder, executive editor του Politico, για το αν συμφωνεί με την επιβολή πλήρους εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος σε μία τέτοια κίνηση. «Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες για την Ευρώπη παρά για τη Ρωσία. Χαρακτήρισε αναγκαία τη συνεργασία των χωρών που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην ενέργεια.

Υπενθύμισε ότι έχει ήδη ζητήσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η αγορά σήμερα δεν λειτουργεί, με τις τιμές φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί δέκα φορές. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. Να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη, η οποία όμως θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Το χρέος μας είναι υψηλό αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μεγάλες λήξεις, χαμηλά επιτόκια. Θέλουμε να βγούμε από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον Αύγουστο και να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023», σημείωσε. Προσέθεσε πως η χώρα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 κι όταν μπει στην επενδυτική βαθμίδα θα κλείσει οριστικά την κρίση που ξεκίνησε το 2010. Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι θα πραγματοποιηθούν το 2023.

Από την πλευρά του ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, έκανε λόγο για τεράστιο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αυξημένες τιμές και προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Συμφώνησε με τις θέσεις του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την δομή της ευρωπαϊκής ενέργειας. «Είμαστε σε πολύ περίεργη κατάσταση και πρέπει να σκεφτούμε την σωστή δομή της ενεργειακής αγοράς» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι όλοι ξέρουν ότι χρειάζεται απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε ότι αφορά στην ελληνική οικονομία, τόνισε πως πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αυτά που έγιναν στην Ελλάδα είναι φανταστικά. Η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και κατά την περίοδο της πανδημίας. Η εξόφληση του ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα είναι σημαντικό μήνυμα που στάλθηκε από την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Cormann.

Comments are closed.