Εκνευρισμός στο Βερολίνο μετά την κίνηση Ζελένσκι να μην επιτρέψει την είσοδο του Σταϊνμάιερ στο Κίεβο

 

Τελευταία στιγμή οι Ουκρανοί αρνήθηκαν να δεχθούν στο Κίεβο τον Γερμανό πρόεδρο που βρισκόταν ήδη στη Βαρσοβία για να ταξιδέψει μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών – Με θεωρούν ανεπιθύμητο, είπε ο Σταϊνμάιερ – Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι εκλιπαρεί τον Γερμανό καγκελάριο να στείλει στην Ουκρανία περισσότερα όπλα

Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας η κίνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει ως «persona non grata» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το ηλεκτρισμένο κλίμα δεν άργησε να φανεί, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, μιλώντας για ενοχλητική απόφαση από πλευράς Ζελένσκι, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να μεταβεί άμεσα στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της εμπόλεμης χώρας τον περιμένουν για να εγκριθεί νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γερμανός πρόεδρος «πάγωσε» το ταξίδι που προγραμμάτιζε στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του, κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε ειδικότερα ότι μαζί με τους ομολόγους τους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ειδικότερα ο Γερμανός πρόεδρος από την Πολωνία.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το επιτελείο Ζελένσκι επιδιώκει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο. Θεωρεί, ωστόσο, ανεπιθύμητο τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον πολιτικό-ανώτατο εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους.

Στο Κίεβο ανέμεναν τον Όλαφ Σολτς για τη λήψη αποφάσεων με τις οποίες θα ενεργοποιείτο η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε, νωρίτερα, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Το Βερολίνο αποστέλλει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των συντονισμένων και ενταντικών προσπαθειών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο Σταϊνμάιερ είναι ανεπιθύμητος τη στιγμή που περιμένουν τον Σολτς στο Κίεβο…

Οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν

Όπως γράφει το αμερικανικό μέσο Politico, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τον Σταϊνμάιερ ως πολιτικό που έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν, ειδικά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Εξευτελιστική χαρακτηρίζεται, πάντως, από το αμερικανικό δημοσίευμα η κίνηση του Κιέβου για τον Σταϊνμάιερ, τον ανώτατο σε αξίωμα εκρόσωπο του γερμανικού κράτους.

Ο πολιτικός είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών που προωθούσε την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, και η Μπούντεσταγκ εκλάμβάνει την κίνηση του Ζελένσκι ως προσβολή, ενώ ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε μυστικό ταξίδι στην Ουκρανία, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η αντίδραση του Όλαφ Σολτς δεν άργησε να φανεί καθώς χαρακτήρισε ενοχλητική την απόφαση του Κιέβου.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ο Σολτς, στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό RBB24, ξακαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στην Ουκρανία, στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε, είχε επισκεφθεί το Κίεβο μία βδομάδα πριν από ξέσπασμα του πολέμου και πρόσθεσε πως συνομιλεί τηλεφωνικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Ζελένσκι.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι επικοινώνησε την απόφασή του για τον Σταϊνμάιερ, λίγες ώρες προτού ο τελευταίος ταξιδέψει στην Ουκρανία, επέτεινε το κλίμα δυσαρέσκειας στο Βερολίνο.

Ενδεικτική του κλίματος ενόχλησης είναι και η αντίδραση του Μίχαελ Ροτ, του επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος είπε, επίσης, με τη σειρά του, ότι είναι απογοητευμένος με την απόφαση Ζελένσκι.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.