Μηδενικός ΦΠΑ στο βιβλίο

Ο πνευματικός κόσμος υπερασπίζεται το βιβλίο

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου μετά την ψήφιση από το Ecofin

Στις 5 Απριλίου 2022 ψηφίστηκε από το ECOFIN η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις λιανικές πωλήσεις βιβλίων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, επαναφέρεται και τυπικά πλέον το αίτημα για θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στο βιβλίο και στη χώρα μας.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) με ανακοίνωσή της επιδοκιμάζει την απόφαση του ECOFIN, αναφέροντας πως η νέα οδηγία στοχεύει να δώσει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μεταξύ των σχετικών ειδών είναι τα βιβλία, ηλεκτρονικά και έντυπα, και χάρη σε αυτή τη νέα πρόταση η προοπτική υπερμειωμένου ή ακόμη και μηδενικού ΦΠΑ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νέο για τον κόσμο του βιβλίου, καθώς ο εκδοτικός κλάδος αντιμετωπίζει αρκετά μεγάλα προβλήματα, λόγω της συνεχούς αύξησης του χαρτιού και της ενέργειας.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) πάντα ζητούσε τα βιβλία να φορολογούνται με τον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή λόγω της εγγενούς εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής τους αξίας. Το 2018, η εκστρατεία για τον μειωμένο ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, υπό την καθοδήγηση της FEP, κατέστησε δυνατή την εξάλειψη της αδικαιολόγητης διάκρισης μεταξύ έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ.

Σήμερα, τα περισσότερα κράτη-μέλη εφαρμόζουν ήδη μηδενικό ΦΠΑ στα βιβλία και τα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά, με τη νέα οδηγία, ο κόσμος του βιβλίου μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα προς μια πιο προσιτή διάχυση του πολιτισμού για όλους.

Στην Ελλάδα η παραγωγή του βιβλίου και οι πρώτες ύλες υπάγονται στο 24%, ενώ η πώληση στο 6%. Η εφαρμογή αυτή δημιουργεί πιστωτικά υπόλοιπα στις εκδοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποστερούνται οικονομικής ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που η εξίσωση του 24% στο 6% έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Η εξομοίωση του ΦΠΑ στην παραγωγή και πώληση των βιβλίων είναι δίκαιη και εφικτή και θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στους αρμόδιους φορείς αναφέροντας τα ανωτέρω και τονίζοντας ότι το βιβλίο δεν είναι ένα αγαθό όπως όλα τα άλλα. Είναι ένα πολιτιστικό και μορφωτικό αγαθό που έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και αξία. Το μόνο που μένει λοιπόν, είναι να στηρίξει ενεργά η Πολιτεία τον κόσμο του βιβλίου, υιοθετώντας την απόφαση του ECOFIN.

Comments are closed.