Bloomberg: Ο Μακρόν πλησιάζει σε δεύτερη θητεία – Η Λεπέν παραπαίει

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πιο κοντά στο να κερδίσει άλλη μια θητεία στο τιμόνι της Γαλλίας, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, η ακροδεξιά υποψήφια, Μαρίν Λεπέν δεν έχει χρόνο να μειώσει τη διαφορά που έχει διαμορφωθεί μεταξύ τους λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το χάσμα μεταξύ των δύο έχει διευρυνθεί από τις 10 Απριλίου σε περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκοπικό μέσο όρο της 22ας Απριλίου, καθώς οι αδυναμίες της Λεπέν στην οικονομία έγιναν πιο εμφανείς και οι πολιτικοί αριστερά και δεξιά συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μακρόν. Ο ίδιος επωφελείται, επίσης από το ανάστημά του ως έμπειρου πολιτικού εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Και οι δύο υποψήφιοι πραγματοποιούν τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους σε περιοχές όπου αναδείχθηκαν πρώτοι στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η Λεπέν επέλεξε τη βόρεια περιοχή Hauts-de-France, ενώ ο Μακρόν βρίσκεται στη νότια πόλη Figeac.

Βέβαια, συγκεχυμένη είναι η δημοσκοπική εικόνα για Μακρόν και Λεπέν την τελευταία ημέρα της εκστρατείας τους για τις εκλογές του δεύτερου γύρου την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way -Kea Partners που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως της 22 Απριλίου σήμερα δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν νίκη με 57% και συμμετοχή που φτάνει στο 72%.

Αντιθέτως, δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa που έγινε για λογαριασμό του L’ Obs και δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο με τον απερχόμενο πρόεδρο να αναδεικνύεται νικητής με 53% έναντι 47% της υποψήφιας της ακροδεξιάς. Πάντως επίσης χτες, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ, το ημερήσιο βαρόμετρο από την εταιρία Ipsos-Sopra Steria για το franceinfo έδειχνε τον Μακρόν να προηγείται με 57,5% έναντι 42,5% της Λεπέν.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Πέδρο Σάντσες και Αντόνιο Κόστα, ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, τονίζουν σε κοινό άρθρο τους στη γαλλική Le Monde ότι «οι Γάλλοι πολίτες βρίσκεται ενώπιον κρίσιμης επιλογής – για τη Γαλλία και για τον καθένα μας στην Ευρώπη».

«Είναι η επιλογή μεταξύ ενός δημοκρατικού υποψηφίου, ο οποίος γνωρίζει ότι η δύναμη της Γαλλίας αυξάνεται σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Ένωση και μιας υποψήφιας της ακροδεξιάς, η οποία στέκεται ανοιχτά αλληλέγγυα με όσους επιτίθενται στην ελευθερία και στη δημοκρατία μας», γράφουν οι τρεις ηγέτες, αναφερόμενοι στον Εμανουέλ Μακρόν και στη Μαρίν Λεπέν.
Πηγή liberal.gr

Comments are closed.