Κυριακάτικο ρεπορτάζ στο γκολφ της Γλυφάδας ή όταν ο Καραμανλής φόρεσε λευκό κοστούμι

Η παρέα με Χατζηδάκι, Χορν, Λαμπρία και οι κορυφαίοι πολιτικοί συντάκτες Ψυχάρης, Καμβύσης, Αναστασόπουλος, Παπαγεωργίου

Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Νίκος Χασαπόπουλος θυμήθηκε τις Κυριακές που έκανε ρεπορτάζ στο γκολφ της Γλυφάδας και στη συνέχεια ακολουθούσε το γεύμα με τους φίλους του… Χατζηδάκις, Χορν, Λαμπρίας, αλλά και οι κορυφαίοι πολιτικοί συντάκτες της εποχής Ψυχάρης, Καμβύσης, Αναστασόπουλος, Παπαγεωργίου.

Ο δημοσιογράφος θυμάται ατάκες, πειράγματα… Αλλά και το πόσο κομψός και καλοντυμένος ήταν ο πρόεδρος! Ήταν από τους πρώτους όπως θυμάται ο Χασαπόπουλος που έσπασε το πρωτόκολλο του σκούρου κοστουμιού φορώντας κάποιο καλοκαίρι λευκό κοστούμι άψογα συνδυασμένο με μαύρη γραβάτα.

Ακολουθεί η αφήγηση του Νίκου Χασαπόπουλου (από το Facebook): Θυμήθηκα, με τη συμπλήρωση 24 ετών από τον θάνατο του Μακεδόνα πολιτικού Κωνσταντίνου Καραμανλή, τις ατέλειωτες ώρες στο γκολφ της Γλυφάδας, παίζοντας γκολφ και εν συνεχεία το γεύμα με τους φίλους του είτε στο γκολφ της Γλυφάδας, είτε στου Ψαρόπουλου.

Αν και δεν κατείχε πλήρως την τέχνη του γκολφ (σε αντίθεση με το ζεύγος Γιώργου και Λένας Ράλλη που ήταν εξπέρτ) ωστόσο αγαπούσε και στήριζε αυτό το σπορ.

Αλλά αυτό που θυμάμαι περισσότερο ήταν τα κυριακάτικα γεύματα με τους φίλους του, τους σπουδαίους φίλους του, όπως ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Δημήτρης Χορν, ο Τάκης Λαμπρίας, ο αδελφός του Αχιλλέας Καραμανλής και δύο -τρεις δημοσιογράφοι, κορυφαίοι του πολιτικού ρεπορτάζ , όπως ο Σταύρος Ψυχάρης, ο Παύλος Καμβύσης, ο Γιώργος Αναστασόπουλος μετέπειτα Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ο Χρήστος Παπαγεωργίου.

Τι απίστευτη παρέα συγκεντρωμένη σε ένα κυριακάτικο γεύμα και ας έχανες τότε τα καλύτερα σου χρόνια τις Κυριακές, κάνοντας ρεπορτάζ με τον Καραμανλή.
Η κυριακάτικη συζήτηση στο τραπέζι του Ψαρόπουλου ήταν όντως συναρπαστική,έβγαζε ειδήσεις με τον Καραμανλή πραγματικό οικοδεσπότη, να μετέχει στη συζήτηση να δίνει συμβουλές να λέει με την βαριά σερέϊκη προφορά του (που πολλές φορές δεν την καταλάβαινες), αυτές τις περίφημες παροιμίες (που γίνονταν συχνά θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά γραφεία). Τι είδους παροιμίες; «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδομεν.» Ή η φοβερή ατάκα που εκτόξευε όταν τα πράγματα δυσκόλευαν: «Θα επαναλάβω τις λέξεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του Προέδρου Ρούσβελτ: «Boys pray for me».

Πολλές φορές πείραζε τους φίλους του πολιτικούς που σκορπούσαν υποσχέσεις και δεσμεύσεις, λέγοντάς τους ότι «οι υποσχέσεις δεσμεύουν αυτούς που τις δέχονται και όχι αυτούς που τις δίνουν». Ενίοτε θυμόταν τα λόγια του Κωνσταντίνου Τσάτσου για τις σχέσεις πολιτικών με ψηφοφόρους τους, ζητώντας να κρατούν αποστάσεις: « Η απόσταση δημιουργεί σχέση και η σχέση απόσταση».

Θυμάμαι επίσης ότι ο Καραμανλής ήταν ο πιο καλοντυμένος πολιτικός όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ηταν από τους πρώτους που έσπασε το αυστηρό πρωτόκολλο του σκούρου κοστουμιού και φόρεσε καλοκαίρι λευκό, άψογα συνδυασμένο με μαύρη γραβάτα. Αυτή ακριβώς την κομψότητά του σχολίασε και η Τζάκυ Κένεντι, όταν την ξενάγησε το 1961 στο Σούνιο.

Comments are closed.