Ελληνικά Hoaxes: Παραπληροφόρηση σχετικά με τις περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά και των εμβολίων για την COVID-19

 

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι περιπτώσεις ηπατίτιδας που καταγράφηκαν σε παιδιά σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας, οφείλονται στον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Τι ισχύει
Στις αρχές Απριλίου οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσαν στοιχεία από κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε υγιή παιδία κάτω των 10 ετών στη Σκωτία. Τα συνολικά περιστατικά αυξάνονται συνεχώς με το νούμερο μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου (24/4/2022) να έχει ξεπεράσει τα 100 και, εντός Ευρώπης, υπήρξαν αναφορές για αντίστοιχα περισταστικά στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, ενώ αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στην πολιτεία της Αλαμπάμπα, και αφορούσε παιδιά μεταξύ 1 και 6 ετών.

Ισχυρισμοί για συσχέτιση των εμβολίων για την COVID-19 με τα περιστατικά
Ο ισχυρισμός ότι τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί έχουν σχέση με τα εμβόλια για την COVID-19 δεν έχει καμία βάση. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν βρέθηκε καμία σύνδεση με κάποιο εμβόλιο για την COVID-19, ενώ η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σε σχετική αναφορά της στις 21 Απριλίου 2022, τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τα εμβόλια για την COVID-19 καθώς κανένα από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί.

Αντίστοιχες αναφορές έχουν γίνει και από τo Ισραήλ, όπου 12 περιπτώσεις ηπατίτιδας εμφανίστηκαν τους τελευταίους 4 μήνες, 5 εκ των οποίων κατέληξαν στον νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Dr. Eyal Shteyer, διευθυντής της μονάδας παιδιατρικής ηπατολογίας του νοσοκομείου Shaare Zedek, όλα τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν ήταν κάτω από το ηλικιακό όριο για εμβολιασμό κατά της COVID-19, επομένως δεν υφίσταται σύνδεση μεταξύ εμβολιασμού και της ηπατίτιδας.

Η ίδια δήλωση έγινε και στη πιο πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις 23 Απριλίου 2022 στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι εικασίες για σύνδεση των εμβολίων με τις αναφερόμενες περιπτώσεις δεν υποστηρίζονται καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νόσησαν στις εξεταζόμενες χώρες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τεκμηρίωση από καμία χώρα στην οποία εμφανίστηκαν αυτά τα περιστατικά για σύνδεση τους με κάποιο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Η πιθανή αιτιολογία
Η ηπατίτιδα αποτελεί κατ’ ουσίαν φλεγμονή του ήπατος και στα παιδιά η πιο συχνή αιτία είναι ένα από τους 5 ιούς της ηπατίτιδας Α, B, C, D και Ε, ενώ σπάνια αιτία της νόσου μπορεί να είναι ένας άλλος ιός που ονομάζεται αδενοϊός. Στις εξεταζόμενες περιπτώσεις παιδιών, μετά από ενδελεχείς εξετάσεις, δεν βρέθηκε εντοπίστηκε μόλυνση με κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εντοπίστηκε, σε ορισμένα από τα εξεταζόμενα παιδιά, αδενοϊός τύπου 41 ο οποίος συνήθως προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά. Ωστόσο δεν βρέθηκε καμία επιδημιολογική σύνδεση ή κοινές πηγές έκθεσης μεταξύ αυτών των παιδιών.

Οι αδενοϊοί είναι συχνές πηγές λοιμώξεων, κυρίως σε παιδιά, και συνήθως επηρεάζουν τους αεραγωγούς οδηγώντας σε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή μερικές φορές σε πνευμονία. Σε ασθενείς με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα οι αδενοϊοί ενδέχεται, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν ηπατίτιδα. Μια ακόμα εξήγηση που εξετάζεται είναι τα περιστατικά να σχετίζονται με λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η λοίμωξη από αδενοϊό αποτελεί μια εκ των πιο πιθανών συμπερασμάτων, μέχρι στιγμής, οι υγεινομικές αρχές των χωρών στις οποίες εμφανίστηκαν αυτά τα κρούσματα δεν έχουν καταλήξει στο ποιά είναι η αιτία των περισταστικών. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι αρμόδιοι φορείς είναι πως ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τα κρούσματα.

Ισχυρισμοί για μετάδοση της πρωτεϊνης-ακίδας του εμβολίου από τους γονείς στα παιδιά
Σε ορισμένες αναρτήσεις, όπως αυτή του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Αρβανίτη, έγινε προσπάθεια σύνδεσης των εμβολίων της COVID-19 με τα εξεταζόμενα περιστατικά αναφέροντας τους γονείς ως το μέσο μετάδοσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Αρβανίτης αναφέρει τα εξής στην ανάρτηση του:

ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Τα περισσότερα από τα 72 παιδάκια στη Βρετανία που εμφάνισαν ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, είναι μεταξύ 2 και 5 ετών.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κανένα από τα παιδάκια δεν ήταν εμβολιασμένο για COVID και επομένως η συσχέτιση με τα “εμβόλια” πρέπει να αποκλειστεί.

Μια στιγμούλα. Δεν τελειώσαμε!

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας ανακοινώσουν την εμβολιαστική κατάσταση των γονέων ή κάποιου άλλου που μένει στο ίδιο σπίτι με αυτά (μεγαλύτερα αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες, μπέϊμπυ-σίττερ κλπ).

Για ποιο λόγο;

1) Δεν βρέθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ γνωστός ιός ηπατίτιδας (ούτε Α, ούτε B, C κλπ)
2) Άρα, η πιθανότερη αιτιολογία είναι η αυτοάνοση
3) Έχει αποδειχθεί ότι η ακίδα μπορεί να κάνει αυτοάνοση ηπατίτιδα.
4) Έχουμε ενδείξεις ότι η ακίδα περνάει σε όλα τα υγρά του σώματος, άρα μπορεί να μεταφερθεί από άτομο σε άτομο, με σωματική επαφή.
5) Τα παιδάκια είναι στην ηλικία που οι αγκαλιές και τα μάτσα-μούτσα συμβαίνουν όλη μέρα, συνεχώς και…ανελέητα.

Αν δεν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αλλα΄στρέψουν την προσοχή μας στην “έρευνα για ανακάλυψη τυχόν αγνώστων ιών” αυτό ισοδυναμεί με το πέταγμα της μπάλας, όχι στην εξέδρα, μα έξω από το γήπεδο…

Αρχικά, ενώ η περίπτωση αυτοάνοσης ηπατίτιδας είναι μια εκ των πιθανών αιτιών, δεν είναι σε καμία περίπτωση η πιο πιθανή. Πρόκειται για ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση η οποία επηρεάζει μεταξύ 10-17 ανθρώπους ανά 100,000 στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκεκριμένα υπάρχουν μόνο 10,000 περιπτώσεις ενώ πιο συχνά εντοπίζεται σε γυναίκες ηλικίας περίπου 45 ετών.

Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός περί αιτιώδους συσχέτισης της πρωτεϊνης-ακίδας εμβολίων κατά της COVID-19 και αυτοάνοσης ηπατίτιδας είναι πλήρως αβάσιμος. Σε πρόσφατη έκθεση συμπερασμάτων της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC), που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στις 8 Απριλίου 2022, αναφέρεται ρητά ότι, κατόπιν εξέτασης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας και σχετικών αναφορών από την υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigillance, δεν βρέθηκε αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των εμβολίων Spikevax και Comirnaty με περιπτώσεις αυτοάνοσης ηπατίτιδας.

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι η πρωτεϊνη-ακίδα, που συντίθεται κατόπιν λήψης εμβολίων για την COVID-19, περνάει σε όλα τα υγρά του σώματος, άρα μπορεί να μεταφερθεί από άτομο σε άτομο με σωματική επαφή, είναι εσφαλμένος.

Όπως έχουμε εξηγήσει σε σχετικά πρόσφατη ανάλυση μας, το mRNA του εμβολιασμού προσλαμβάνεται από κύτταρα κυρίως του μπράτσου, τα οποία παράγουν μικροσκοπικές ακίδες που προσκολλώνται στο εξωτερικό των κυττάρων. Μετά από την πρώτη δόση εμβολιασμού έχει καταγραφεί μόνο μια απειροελάχιστη ποσότητα απ’ αυτές τις ακίδες να κυκλοφορεί προσωρινά στο αίμα. Η εν λόγω καταγραφή μπορεί να λάβει χώρα μόνο με εξειδικευμένη μέθοδο, που κατεβαίνει σε επίπεδο ανίχνευσης τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου, και δείχνει ότι εντός ημερών οι ακίδες αυτές εξαλείφονται πλήρως καθώς αναπτύσσεται η ανοσία του εμβολιασμού.

Έπειτα από πολλά δισεκατομμύρια χορηγήσεις δόσεων διεθνώς, δεν έχει υπάρξει καμιά τεκμηρίωση θετικού τεστ στην ακίδα του κορωνοϊού λόγω του εμβολιασμού. Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανανέωσε τις σχετικές του οδηγίες για το υγειονομικό προσωπικό, ώστε να δηλώνει με βεβαιότητα ότι δε λαμβάνει χώρα κανένα τέτοιο φαινόμενο. Η εν λόγω παρατήρηση αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης οποιασδήποτε ουσιαστικής ποσότητας ακίδας μέσω της αναπνευστικής οδού, όπως θα γινόταν με το σάλιο. Δεν εντοπίσαμε αντίστοιχες εξετάσεις για άλλα υγρά του σώματος στη βιβλιογραφία αλλά η καθιερωμένη θέση στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι παρομοίως δεν υφίσταται κανένας σχετικός κίνδυνος.

Συμπέρασμα
Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε χώρες της Ευρώπης, στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ σχετίζονται με τα εμβόλια της COVID-19 δεν τεκμηριώνεται. Σύμφωνα με αναφορές και ανακοινώσεις από αρμόδιους υγειονομικούς φορείς εντός και εκτός Ευρώπης, ο ισχυρισμός περί σύνδεσης των εμβολίων της COVID-19 με τα περιστατικά ηπατίτιδας δεν υποστηρίζεται καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών δεν έχει εμβολιαστεί. Η πιο πιθανή αιτία για τις εν λόγω περιπτώσεις ηπατίτιδας φαίνεται να είναι κάποιος αδενοϊός, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταλλήξει ακόμα σε πλήρη συμπεράσματα αναφορικά με την αιτία των περιστατικών.

ellinikahoaxes.gr

Comments are closed.