Δυο διαφορετικοί κόσμοι

 

Στις περιπτώσεις όπως το αφιέρωμα στην Ιωάννα από τους “Πρωταγωνιστές” (που εμφάνισε μάλιστα και το πρόσωπο της) η αναφορά στην τηλεθέαση δεν έχει σημασία ή ενδεχομένως να είναι και περιττή. Διότι ήταν τόσο μεγάλο το κύμα που “σηκώθηκε” αμέσως μετά την προβολή της εκπομπής σε όλα τα ΜΜΕ, μα σε όλα που δεν προσθέτει τίποτα πέρα από στατιστικά συμπεράσματα για τους ειδικούς. Το ίδιο όμως συνέβη και στα σόσιαλ μίντια… Η εκπομπή είχε πάνω από 4.500 αναφορές και την ώρα που μεταδιδόταν ήταν σχεδόν πρώτο “τρεντ”.

Παρόλα αυτά όμως αξίζει να καταγραφεί ότι οι “Πρωταγωνιστές” σημείωσαν στο σύνολο 13,3% και στο δυναμικό κοινό 13,6%. Ενώ την ίδια ώρα “απέναντι” στον ΑΝΤ1 μεταδιδόταν η εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με προσκεκλημένο τον ηθοποιό του παλιού ελληνικού σινεμά Γιάννη Βογιατζή η οποία τερμάτισε πρώτη με 20,2% στο σύνολο και 17,1% στο δυναμικό κοινό.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα… Διότι κατά τα άλλα η επιλογή του μέσου έλληνα τηλεθεατή εκπλήσσει! Αφού πέρα από το αυτονόητο ότι οι μεγάλες ηλικίες παρακολουθούν τα τηλεοπτικά προγράμματα και άρα θα επιλέξουν ή θα ταυτιστούν με έναν καλεσμένο που είναι πιο κοντά στην ηλικία τους, με κοινές δηλαδή αναφορές, οικείες παραστάσεις, και συγγενείς κουλτούρες… Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι και νεότερες ηλικίες προτίμησαν να δουν τον Γιάννη Βογιατζή με την τεράστια – αναμφισβήτητα, συνεισφορά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, που όμως δεν μιλάει στη γλώσσα τους, από την ιστορία μιας νέας γυναίκας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, και ασχολήθηκαν τα διεθνή Μέσα! Μια νέα γυναίκα που είναι θύμα μιας πρωτόγνωρα βίαιης επίθεσης με βιτριόλι, σπάνιο δηλαδή φαινόμενο και παγκοσμίως, που της επιτέθηκε μια άλλη γυναίκα για λόγους αντιζηλίας!

Με λίγα λόγια, οι τηλεθεατές και κυρίως οι νέοι – σύμφωνα με τη Nielsen (εταιρία τηλεθέασης), προτίμησαν να παρακολουθήσουν έναν υπερήλικα ηθοποιό, εξαιρετικό, σπουδαίο, σημαντικό, που οι ατάκες όμως που “έδωσε” την επόμενη ημέρα στα ΜΜΕ ήταν περιορισμένου ενδιαφέροντος, δηλαδή για τη γυναίκα του που πέθανε στα χέρια του, και για τους γονείς του που δεν τον αποδέχθηκαν ως ηθοποιό… Από μια εκπομπή κινηματογραφικά γυρισμένη με μια όμορφη ηρωίδα της ζωής παράδειγμα αισιοδοξίας, δύναμης και θάρρους, με συγκροτημένο λόγο, χωρίς κραυγές, χωρίς μίσος, με μηνύματα (αληθινής) ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Εν κατακλείδι, δεν είναι μόνο άβυσσος η ψυχή των τηλεθεατών… Είναι ότι καταρρίπτονται και οι τηλεοπτικοί “κανόνες”! Οι απορίες λοιπόν θα συνεχίσουν να αιωρούνται, όσο η κοινή λογική καταστρατηγείται και ως εργαλείο κατανόησης ακυρώνεται, αφού είναι αδύνατον να εξηγηθεί το φαινόμενο των δεκάδων αναφορών στα ΜΜΕ, και των χιλιάδων στα σόσιαλ μίντια που αποτυπώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά δεν δείχνουν την τηλεοπτική τάση, λες και πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους!

Comments are closed.