Πώς η Γερμανία και η Ρωσία θα αυξήσουν τα κέρδη τους

… σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Όπως μαθαίνουμε τις τελευταίες δύο ημέρες, σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά η Ρωσία εκτός απο αγωγούς φυσικού αερίου, διαθέτει και αγωγούς πετρελαίου στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, τον Druzhba, ο οποίος διέρχεται, μεταξύ άλλων, απο Τσεχία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα, τι εμποδίζει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αγοράζουν αργό και στη συνέχεια να το μετά-πουλάνε στη Γερμανία και στους καλούς δορυφόρους της, δηλαδή Αυστρία, Τσεχία και Ολλανδία! Αν και για την Ολλανδία, εξαιτίας της θάλασσας και της Shell, είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Το καλύτερο, είναι ότι ο αγωγός συνδέεται με αρκετά διυλιστήρια στην Ευρώπη, είτε στη Γερμανία, περίπου 10!, σε Καρλσρούη, Ίνγκολστατ (Βαυαρία), Ροστόκ, Λειψία, Βερολίνο αλλά και με διυλιστήρια σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, στα περισσότερα τα οποία συμμετέχουν και ρώσοι ολιγάρχες, κάποια ανήκουν εξ ολοκλήρου σε ρωσικές κρατικές εταιρείες, και στα περισσότερα στα ΔΣ μέλη είναι πολιτικοί. Δηλαδή, θα αυξήσουν (οι Ρώσοι και οι φίλοι τους) τα κέρδη τους! αφού η τιμή του πετρελαίου είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί. Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, δηλαδή, είναι να τρελαίνεσαι η κατάσταση.

Για την ιστορία, η Πολωνία που δεν αγοράζει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο, αγοράζει μέσω Γερμανίας με τη μέθοδο της αναστροφής (και απο εκεί κερδίζει η Γερμανία). Το αέριο που αντλείται μέσω του αγωγού από τη Γερμανία στην Πολωνία έχει αυξηθεί στα 1,28 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Comments are closed.