Τσίπρας: Aναρωτιέμαι αν βρήκανε λεφτόδεντρα

ΒΙΝΤΕΟ

Στις 15 Μαΐου οι πολίτες στέλνουν πίσω τον λογαριασμό. Και δεν είναι μόνο του ρεύματος. Είναι ο λογαριασμός της τριετίας.
Επί 9 μήνες που έχει λεηλατηθεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες, μας ρωτούν «πού θα βρείτε τα λεφτά, έχετε λεφτόδεντρα;». Τώρα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μέτρα. Αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά.
Δεν είναι θέμα επιλογής. Αυτός που παίρνει 400€ σύνταξη και του έρχεται ο λογαριασμός 600€ δεν «επιλέγει» να μην πληρώσει. Απλώς δεν μπορεί. Δεν έχει.
Οι Έλληνες δεν είναι «τζαμπατζήδες», όπως δήλωσε βουλευτής του κόμματος που χρωστάει 350 εκατ. στο Δημόσιο. Οι Έλληνες όταν έχουν χρέη πληρώνουν τα χρέη τους.
Όταν όμως ένας άνθρωπος δεν έχει να πληρώσει τι θα κάνει; Αυτό που μας είπε ένας άλλος συνάδελφός σας σε άλλο ιδιωτικό σταθμό, ότι δεν θα τρώει για δύο εβδομάδες για να πληρώσει το ρεύμα;
Τι θέλουμε να είναι η ΔΕΗ; Θέλουμε να είναι μία ιδιωτική εταιρεία στην οποία τα golden boys θα κοιτάνε να φτιάξουν βιογραφικό και πολύ μεγάλες περιουσίες και να χτίζουν φαραωνικά εξοχικά στα νησιά του Αιγαίου;
Θέλουμε μία επιχείρηση που θα μοιράζει μπόνους 16 εκατομμύρια ευρώ στα στελέχη της και ταυτόχρονα θα ρημάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Ή θέλουμε μία Δημόσια Επιχείρηση, η οποία θα λειτουργεί με γνώμονα το κοινωνικό όφελος;
Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπήρχε στον κώδικα προμηθειών από το 2013.
Επί των ημερών μας η ΔΕΗ δεν αυξήθηκε, ο λογαριασμός του ρεύματος δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ.
Δεν είναι ότι «έτυχε» να μην αυξηθεί το ρεύμα. Ήταν πολιτική μας να μην αυξηθεί.
Έχουμε μία κρίση παγκόσμια, αλλά βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί 20 με 25% μεσοσταθμικά το ρεύμα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 80%. Βλέπουμε ότι, από όλη την Ευρώπη, αυτή η μετακύλιση του κόστους της χονδρικής κατά 99% στον καταναλωτή γίνεται μόνο στη χώρα μας με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ο κ. Μητσοτάκης τα δίνει όλα στις ΗΠΑ, τις βάσεις επ’ αόριστον, όπλα στην Ουκρανία & η Τουρκία που το παίζει ουδέτερη θα πάρει και επιπλέον F16 για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Να ζητήσει στις ΗΠΑ εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας.
Να απαιτήσει να μη δοθούν F16.
Στις 15 Μαΐου, οι πολίτες στέλνουν πίσω τον λογαριασμό. Και δεν είναι μόνο του ρεύματος. Είναι ο λογαριασμός μίας ζόρικης τριετίας.
Είναι ο λογαριασμός μετά από δύο χρόνια πανδημίας που είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό και πολλοί άνθρωποι χάθηκαν άδικα γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια σε ΜΕΘ.
Είναι ο λογαριασμός των συμπολιτών μας που δουλεύουν μέσα στην ανασφάλεια με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, χωρίς οκτάωρο και χωρίς ελέγχους από το σώμα επιθεώρησης εργασίας που έχει καταργηθεί.
Είναι ο λογαριασμός των νέων ανθρώπων που βλέπουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν και να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο.

Comments are closed.