Επιδόθηκε στον Σκουρλέτη η εξώδικη απάντηση Λακόπουλου

 

Ολόκληρη η δήλωση που κοινοποιήθηκε στον Παν. Σκουρλέτη είναι η εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1. Του Νικολάου Λάκκα, υπεύθυνου και διαχειριστή της διαδικτυακής εφημερίδας γνώμης – ιστοσελίδας «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», κατοίκου Αθηνών, οδός Ομηρίδου Σκυλίτση αρ. 12.

2. Του Γεωργίου Λακόπουλου, δημοσιογράφου της διαδικτυακής εφημερίδας γνώμης – ιστοσελίδας «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ», κατοίκου Χαλανδρίου Αττικής, οδός Υψηλάντου αρ. 14.

ΠΡΟΣ

Τον Παναγιώτη Σκουρλέτη του Βασιλείου, Βουλευτή Επικράτειας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατοίκου Αθηνών, Πλ. Ελευθερίας αρ. 1.

Σε συνέχεια της από 18 Απριλίου 2022 εξώδικης διαμαρτυρίας-πρόσκλησης-δήλωσης που λάβαμε από εσάς και σε απάντηση των ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών σας περιοριζόμαστε να σημειώσουμε μόνο τα ακόλουθα:

Προκαλεί κατάπληξη η από 18 Απριλίου 2022 εξώδικη δήλωση σας, δια της οποίας επιχειρείτε -έμμεσα μέσω απειλών σε εμάς-τον περιορισμό της προστατευόμενης από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου, ενώ είστε ιδιαιτέρως προβεβλημένο δημόσιο πολιτικό πρόσωπο (επί πολλά έτη Βουλευτής, Υπουργός σε διάφορα υπουργεία, και ανώτατος αξιωματούχος του κόμματός σας – εκπρόσωπος τύπου, γραμματέας κ.λπ.), του χώρου της αριστεράς μάλιστα, και καλώς γνωρίζετε (άλλως θα έπρεπε να γνωρίζετε) πως οφείλετε να ανέχεστε ακόμη και οξύτατη κριτική για τον δημόσιο (πολιτικό) βίο σας.

Η κριτική, την οποία σας άσκησε ο δεύτερος από εμάς, αφορά πολιτικές και μόνον πράξεις σας, όπως η πλέον πρόσφατη στάση σας στο Συνέδριο του κόμματός σας. Η ασκηθείσα κριτική, σε αντίθεση με τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς σας, προφανώς δεν υπερέβη το Συνταγματικό μέτρο αλλά ούτε και τη δεοντολογία του επαγγέλματος μας. Ασκήθηκε απλώς και μόνον στο πλαίσιο των καθηκόντων του δεύτερου από εμάς ως δημοσιογράφου να ενημερώνει το κοινό και να ελέγχει τις πολιτικές πράξεις και παραλείψεις σε μείζονος μάλιστα σημασίας πολιτικά ζητήματα.

Οι απειλές σας, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου, φυσικά δεν θα μας κάμψουν απο το να ασκούμε ελεύθερα το λειτούργημά μας εντός πάντα του πλαισίου του νόμιμου και δεοντολογικού μέτρου.

Ειδικότερα ως προς τους ισχυρισμούς σας για τον δεύτερο από εμάς, είναι προφανές ότι εξώδικα εκφοβισμού -το δικό σας είναι το πρώτο που μου έχει κανείς απευθύνει και έχετε, πράγματι, και ως προς αυτό «εύσημα»- είναι πλήρως αποδοκιμαστέα πολιτικά, ηθικά, δημοσιογραφικά και συνταγματικά.

Ούτε, όμως, οι απειλές σας περί αγωγής και μηνύσεως επί έωλων βάσεων θα με αποτρέψουν απο το να ασκώ το λειτούργημα μου με τα πενιχρά μέσα που διαθέτω, σε κάθε περίπτωση, όμως, ελεύθερα και αδέσμευτα. Όταν η ελευθερία εκβιάζεται, αυτό συνιστά τον θάνατό της. Θα έπρεπε να το ξέρετε αυτό -όπως και ότι ο φόβος είναι το όπλο του ολοκληρωτισμού.

Προφανώς, εάν επιλέξετε η πολιτική αυτή αντιπαράθεση να μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες, θα εξηγηθούν αναλυτικά οι λόγοι της πολιτικής κριτικής των πράξεων σας και της νοοτροπίας που υποκρύπτεται καθώς και η βάση των αυστηρών χαρακτηρισμών που σας απευθύνθηκαν, οι οποίοι πάντως δεν έχουν -όπως ποτέ δεν έπραξα στα σαρανταπέντε και πλέον χρόνια της ελεύθερης δημοσιογραφίας μου- προσωπικά ελατήρια και θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό.

Επί της ουσίας, αν είχατε μια ουσιαστική απάντηση στη πολιτική κριτική που σας άσκησα, ευχαρίστως θα την φιλοξενούσαμε στο Ανοικτό Παράθυρο καθώς η πολιτική αντιπαράθεση και η ανταλλαγή απόψεων (ακόμη και σκληρών) είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας! Εμείς, αντίθετα από εσάς, πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής καθώς και στη δημοκρατική αντιπαράθεση.

Δεν το πράξατε όμως…

Επειδή, επομένως, ουδεμία παραβίαση υποχρέωσης (εκ των νόμων ή των κανόνων δεοντολογίας) έχει υπάρξει από εμάς.

Επειδή, τα όσα αναφέρετε στην εξώδικη δήλωσή σας στερούνται νομίμου βάσεως.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με επιφύλαξη παντός δικαιώματος μας

Αρνούμαστε πλήρως τους απαράδεκτους και παράνομους ισχυρισμούς σας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται, με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος μας, να επιδώσει την παρούσα σε όποιον απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Comments are closed.