Τα “παιχνίδια” της Ρωσίας με το ρούβλι

Χαμένοι και κερδισμένοι…

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και η Δύση ανακοίνωνε τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, διαβάζαμε ότι θα είναι αδύνατο για τους ρώσους να πάνε διακοπές εξαιτίας του “γκρεμίσματος” του ρουβλιού… Περίπου δύο μήνες μετά, η κατάσταση όχι απλώς δεν είναι αυτή που αρχικά περιγραφόταν, αλλά πλέον αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν ότι οι κυρώσεις έχουν γυρίσει μπούμερανγκ…

Ένα πολύ απλουστευμένο παράδειγμα σχετικά με τι μπορεί να συμβαίνει με το ρούβλι (χωρίς χρεώσεις, προμήθειες κλπ), αλλά για να καταλάβει κανείς τι παιχνίδια παίζονται απο πίσω. Αν στις 10 Φεβρουαρίου – πριν τον πόλεμο, όταν δεν υπήρχαν κυρώσεις, ένας ρώσος ή ακόμα και το ρωσικό κράτος, έβγαζε 1 εκ. ρούβλια (με την ισοτιμία να είναι 1 δολάριο = 75 ρούβλια), θα έπαιρνε περίπου (1000000/75=) 13334 δολάρια. Στη συνέχεια, αν αποφάσιζε στις 10 Μαρτίου, μέσα στις κυρώσεις – με την ισοτιμία να είναι στα τάρταρα (1 δολάριο = 130 ρούβλια), να μεταφέρει τα 13334 $ στη Ρωσία (με οποιοδήποτε τρόπο), θα λάμβανε 1733420 ρούβλια, και θα έδινε στη ρωσική κυβέρνηση συνάλλαγμα (που χρειάζεται). Τέλος, αν αποφάσιζε – σήμερα, με την ισοτιμία να είναι, 1 δολάριο=65 ρούβλια, (καλύτερα και πριν το πόλεμο), να βγάλει τα 1733420 ρούβλια σε τρίτες χώρες π.χ Ινδία ή Κίνα θα έπαιρνε π.χ στην Κίνα 177324 (κινέζικο γουάν), που είναι περίπου 26566 δολάρια, και η Κίνα ή η Ινδία θα είχαν ρούβλια να πληρώνουν τη Ρωσία σε πετρέλαιο, τα ρούβλια θα επέστρεφαν στη Ρωσία μέσα απο εμπορικές συναλλαγές και θα στήριζαν το νόμισμα της.

Δηλαδή, απο τα 13334 αρχικά δολάρια στις 10 Φεβρουαρίου, σήμερα καταλήγουμε στα 26566, σχεδόν διπλασιασμός! Σε όλη αυτήν τη διαδικασία: Η Ρωσία απέκτησε συνάλλαγμα και είναι πολύ πιθανόν να αύξησε τα διαθέσιμα αποθέματα της και σε άλλα νομίσματα, συν ότι στήριξε το νόμισμα της… Φανταστείτε ένας ρώσος ολιγάρχης να ρίσκαρε 100 εκ ευρώ … σχεδόν θα τα διπλασίαζε μέσα σε δύο μήνες!

Comments are closed.