Γιώργος Λάνθιμος: Παγκόσμια πρεμιέρα για τη «Βληχή»

Όλα τα φλας στην Έμα Στόουν – ΕΙΚΟΝΕΣ

Η μικρού μήκους δημιουργία του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη προβλήθηκε στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «Βληχή» πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής την παγκόσμια πρεμιέρα της στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την παράσταση «έκλεψε», όπως προφανώς αναμενόταν, η χολιγουντιανή και Οσκαρική Έμα Στόουν, που «μαγνήτισε» τα βλέμματα με τη φυσική της ομορφιά, δίπλα στον μαυροντυμένο Γιώργο Λάνθιμο.

Η παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί Έμα Στόουν και Νταμιάν Μποννάρ. Η ταινία γυρίστηκε στην Τήνο τον Φεβρουάριο του 2020.

Το μουσικό σενάριο της ταινίας αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ/Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα, τα οποία ερμηνεύθηκαν ζωντανά από μουσικούς της ΕΛΣ, τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπαλο), σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στην πατρίδα του, αν και ποτέ δεν έφυγε πραγματικά όπως ο ίδιος δηλώνει, για να κάνει μια ταινία εμπνευσμένη από την Τήνο, τον έρωτα και τον κύκλο της ζωής.

Με φόντο ένα άγονο και ξερό νησιωτικό τοπίο, η ταινία μας μεταφέρει σε μια αγροτική κοινωνία στην Ελλάδα. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου βαραίνει την ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι του χωριού συμπάσχουν και συμμετέχουν στο βαρύ πένθος. Η νεαρή σύντροφος, συντετριμμένη, ταλαντεύεται ανάμεσα στην συντριβή της απώλειας και το ζωώδες ένστικτο για επιβίωση. Η ατμόσφαιρα της ταινίας «Βληχή» είναι σκοτεινή, αλλά… μεθυστική.

Το έργο εξερευνά τις ιδέες της μοναξιάς και της σύνδεσης, του θανάτου και του έρωτα, της επιθυμίας και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τα ζώα. Ο Λάνθιμος «αιχμαλωτίζει» το κοινό με αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ οι άνθρωποι, τα ζώα και το τοπίο… συνωμοτούν σε έναν ωμό και ανησυχητικό κύκλο ζωής και θανάτου.

Το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίζεται στην ανανοηματοδότηση του πένθιμου άσματος του Μπαχ από τον Κνουτ Νύστεντ, και του μουσικού έργου του Τόσιο Χοσοκάβα, που συνοδεύουν την ταινία. Οι στίχοι υποδηλώνουν ότι ο θάνατος δεν είναι ένα τέλος, αλλά ένας νέος σύντροφος και μια νέα συνάντηση.

Στις 7 και 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες προβολές της ταινίας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

φωτο: William Faithful – protothema.gr

Comments are closed.