Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. τα υπερέσοδα των παραγωγών

 

Τι ποσό θα φορολογηθεί

Στα περίπου 600 εκατ . ευρώ ανέρχονται τα λεγόμενα υπερ-έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που εντόπισε το πόρισμα της ΡΑΕ και βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Εξ αυτών αφαιρουμένων των εκπτώσεων που έχουν ήδη δώσει οι εταιρείες στην αγορά, αλλά και τα σταθερά τιμολόγια τα οποία δεν επιβαρύνονται με ρήτρα αναπροσαρμογής, απομένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες,κοντά στα 200 εκατ ευρώ. Από αυτά θα φορολογηθεί το 90%, δηλαδή θα διοχευτετούν γύρω στα 180 εκατ. ευρώ για επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος με βάση τη νέα πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση για χαμηλότερες τιμές.

Ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει με τα κεντρικά συμπεράσματρά της για το θέμα των υπερεσόδων εταιρειών ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος εντός της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αποκάλυψε, «το πόρισμα της Ρ.Α.Ε έχει κοινοποιηθεί, από ό,τι γνωρίζω, αργά την Παρασκευή ή σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί. Άρα θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ταυτοχρόνως, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας».

Εξήγησε ότι «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», τόνισε.

Όπως ανέφερε, τρεις πηγές θα συμβάλλουν στη στήριξη των καταναλωτών: Ο κρατικός προϋπολογισμός, τα έσοδα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας.

Αναλυτικά, «αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια αύξηση τιμών… Μητσοτάκη ή της κυβέρνησης, αλλά μια αύξηση τιμών που έχει προκληθεί λόγω και της γεωπολιτικής κρίσης, λόγω και της πανδημίας που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς οικονομίες», επιχειρηματολόγησε εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας.

Και, αναλύοντας την κυβερνητική αντίδραση, η οποία θα κινηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους και επίπεδα, εν πρώτοις «θα ρυθμίσουμε το παρελθόν, δηλαδή για τις υπερβάλλουσες επιβαρύνσεις από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάιο τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν μέσα από έναν αλγοριθμικό τύπο και μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει εύκολα τα στοιχεία του. Με μια αποζημίωση έως 600 ευρώ, και όχι 600 ευρώ όπως κάποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά», ξεκαθάρισε ο κ. Σκέρτσος με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «τώρα που η οικονομία έχει αποδείξει ότι πάει καλύτερα, πηγαίνουμε και αποζημιώνουμε και τις υψηλότερες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών».

Ερωτηθείς για τις εκλογές, σχολίασε ότι αυτές θα κερδηθούν με την παραγωγή του έργου, συνεπώς είναι ένας χρόνος κυβερνητικού έργου και μεταρρυθμίσεων.

«Συντελείται μεγάλη αλλαγή σε πολλούς τομείς του Δημόσιου τομέα και θα αξιοποιηθεί κάθε μέρα μέχρι το τέλος της θητείας» τόνισε ο κ. Σκέρτσος φέρνοντας ως παραδείγματα τα νομοσχέδια για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων, για την πρωτοβάθμια υγεία και τον προσωπικό γιατρό που είναι προς ψήφιση, για την αναβάθμιση στα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
Πηγή liberal.gr

Comments are closed.