Εμπλοκή στη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ανένδοτος ο Όρμπαν

Η Βουδαπέστη πιστεύει ότι η πρόταση της Κομισιόν για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη – Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ένα εμπάργκο θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης

Στην αρνητική της στάση απέναντι στο ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εμμένει η Ουγγαρία, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι η πρόταση της Κομισιόν θα κατέστρεφε την οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επισημαίνει ότι το εμπάργκο δεν προσφέρει καμία λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία.

Σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook, μετά και τις συνομιλίες που έγιναν μέχρι τώρα, ο Σιγιάρτο υποστηρίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει κάποια λύση. Ο μόνος τρόπος, συμπλήρωσε, για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα θα ήταν αν το εμπάργκο εφαρμοστεί στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -που περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου- απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ.

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια.

Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών. που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.