Τσίπρας: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι χωρίς ανταλλάγματα

Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

ΒΙΝΤΕΟ

Εσείς δίνετε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ, στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, παγκοσμίως, επιλέγετε, κ. Μητσοτάκη, μια επικίνδυνη μετατόπιση. Την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Ποια είναι τα αποτελέσματα εξωτερικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει;
Το είδαμε και το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.
Το βλέπουμε, δυστυχώς, και σήμερα και με την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας.
Η χώρα που κατέχει παρανόμως εδώ και 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου, παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, ως διαμεσολαβητής, ως δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας.
Σήμερα, για μια ακόμη φορά ενόψει του ταξιδιού σας, μας καλείτε να υποστηρίξουμε μια ακόμη αναθεώρηση της Συμφωνίας, με την οποία όμως προβαίνετε σε δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στους συμμάχους μας:
Πρώτον, απεμπολείτε ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, και γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ.
Και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν υπέγραψε επ’ αόριστον Συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αυτό που κάνετε εσείς, όχι μόνο δεν το έκανε κανείς Πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση, αλλά δεν το κάνει μια χώρα σύμμαχος. Το κάνει μια χώρα δορυφόρος.
Δορυφόρος λέγεται αυτό, κ. Μητσοτάκη.
Δηλαδή, κ. Μητσοτάκη, εμείς στέλνουμε όπλα κατόπιν αμερικανικής προτροπής στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Τουρκία με F-16, για να πραγματοποιεί παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα νησιά μας.
Ωραία Συμφωνία κάνετε!
Έχετε θέσει έστω κάποιες προϋποθέσεις στις ΗΠΑ για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα περιφερειακή ενεργειακή αρχιτεκτονική; Ή θα αλωνίζουν πάλι, όπως ανακοινώθηκε, τα τουρκικά ερευνητικά στο Αιγαίο το καλοκαίρι;
Όταν είναι να προστατεύσετε τους Έλληνες εφοπλιστές που συναλλάσσονται με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, τότε το ουκρανικό δεν είναι πλέον θέμα ηθικής, αλλά «εθνικών συμφερόντων». Και τότε ξεχνάτε ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Αυτή είναι η υποκρισία σας.
Το τί είναι ψέμα και τί αλήθεια θα φανεί όταν θα σταθείτε δίπλα-δίπλα με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Όταν θα θέσετε το θέμα με τα χείλη σας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα διαψεύσει κατηγορηματικά ότι θα δοθούν 40 νέα F-16 στην Τουρκία και θα εκσυγχρονιστούν άλλα 80.

Comments are closed.