Κολομβία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο εγκρίνει την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας αποφάνθηκε την Τετάρτη υπέρ της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, στην πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιτρέπει την αυτοκτονία ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες.

Η ευθανασία – όταν ένας ασθενής επιλέγει τον θάνατο μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία είναι παρών ιατρικό προσωπικό – είναι νόμιμη στην Κολομβία από το 1997. Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε για πρώτη φορά ευθανασία σε ασθενή χωρίς να πάσχει από θανατηφόρα ανίατη ασθένεια.

Η απόφαση για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία – όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του αφού συμβουλευτεί γιατρό – ήρθε μετά την προσφυγή της κολομβιανής οργάνωσης για το δικαίωμα στον θάνατο DescLAB, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη σε βάρος όσων βοηθούν άλλους να αυτοκτονήσουν παραβιάζει το δικαίωμα του ανθρώπου σε έναν αξιοπρεπή θάνατο και στην πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία – που στηρίχθηκε από έξι εκ των εννέα δικαστών – οι ασθενείς απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν σε ευθανασία: πρέπει να έχουν διαγνωστεί με τραυματισμό ή σοβαρή ή ανίατη ασθένεια που προκαλεί έντονο σωματικό ή ψυχικό πόνο τον οποίο θεωρούν ασυμβίβαστο με μια αξιοπρεπή ζωή. Οι ασθενείς οφείλουν επίσης να εκφράσουν την επιθυμία τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με τη βοήθεια γιατρού.

«Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη χώρα μας, που εδραιώνει τη θέση της ως μια από τις πιο προηγμένες στον κόσμο σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα να πεθάνει κανείς με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο επικεφαλής της DescLAB Λούκας Κορέα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Άτομα που ενθαρρύνουν ή βοηθούν κάποιον να αυτοκτονήσει προκειμένου να σταματήσει να υποφέρει από κάποια ασθένεια, είναι επί του παρόντος αντιμέτωπα με ποινές φυλάκισης 16-36 μηνών στην Κολομβία.

127 έρευνες για ανάλογες υποθέσεις έχουν διεξαχθεί από το 2010 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την DescLAB.
Η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.