K.Mπακογιάννης: Θέλουμε μια πόλη συμπεριληπτική, ανοιχτή με καθένα και καθεμία να είναι αυτός ή αυτή που θέλει να είναι

Μήνυμα με αφορμή τη σημερινή διεθνή ημέρα κατά της Ομοφοβίας – ΕΙΚΟΝΕΣ

Το δικό του θετικό, συμπεριληπτικό μήνυμα για τη σημερινή διεθνή ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας, στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μέσω του Αθήνα 9.84 και της συνομιλίας του με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

«Έχω ψηφίσει την καμπάνια για το «ναι» στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων και βεβαίως θέλουμε μια πόλη που ο καθένας κι καθεμία να είναι αυτός ή αυτή που θέλει να είναι. Μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη ακομπλεξάριστη, μια πόλη συμπεριληπτική, μια πόλη από όλους για όλους. Αυτό είναι το μέλλον που έρχεται με ορμή» δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την πρωτοβουλία του σταθμού της πόλης που- στο πλαίσιο των γενεθλίων για τα 35 χρόνια λειτουργίας του- αλλάζει σήμερα ολόκληρο το πρόγραμμά του και σε συνεργασία με το περιοδικό Antivirus (avmag.gr), φιλοξενεί στους 98.3 FM πολιτικούς, συλλογικότητες, καλλιτέχνες και οργανώσεις σε μια προσπάθεια να δώσει φωνή στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τη στήριξή του στη διαφορετικότητα, διαπίστωσε ότι «υπάρχει θέμα ορατότητας και έλλειμμα ίσων δικαιωμάτων», τόνισε πως γι’ αυτό το λόγο έχει υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την καμπάνια “πες το ναι” και ότι «με κάθε ευκαιρία δηλώνω δημόσια την επιθυμία μου να μπορέσουμε επιτέλους να οργανώσουμε τον πρώτο γάμο εδώ στο δημαρχείο της Αθήνας. Είναι ένα πέρασμα που πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα».
Για τον Κώστα Μπακογιάννη κινήσεις όπως η απόκριση του Γιώργου Καπουτζίδη σε ένα κακόβουλο κλισέ στη Eurovision «είναι σημαντικό να γίνονται και πρέπει να συζητάμε ανοιχτά, να μην κρυβόμαστε…»
Επιπρόσθετα, ως άνθρωπος της εποχής του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον όλα τα παιδιά που δυσκολεύονται και αγχώνονται αν δείχνουν gay ή περνούν για straight, νοιώθοντας ότι είναι αναγκασμένα να κρυφτούν ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
«Εμείς καλά τα λέμε εδώ σήμερα, αλλά μπορεί να μας ακούει ένα παιδί που δυσκολεύεται με το περιβάλλον του, δυσκολεύεται ανακαλύπτοντας τον εαυτό του, μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης φυσικής ή λεκτικής κι όλοι ξέρουμε τέτοια παιδιά και τις οικογένειες τους.
Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ είναι μια γραμμή έργο των υπέροχων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών κι εμείς ως Δήμος Αθηναίων τη στηρίζουμε».
Σε μια αποτίμηση πεπραγμένων, ειδικά σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, σχολίασε πως «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλά, μια σειρά από ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις. Μπορεί να μην παίζουν ως πρώτα θέματα στα ΜΜΕ, αλλά μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα λιγότερο δύσκολη και να προσφέρουν μια ανακούφιση, ένα χάδι».
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επείγουσα ανάγκη της αστυνόμευσης στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε κοινοτική αστυνόμευση, χρειαζόμαστε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Να αισθανόμαστε οι πολίτες μέσα στην πόλη ότι μας σέβονται».
Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Αθηναίων στο στόχο της εξάλειψης των διακρίσεων, της βίας, της ρητορικής μίσους αλλά και στην προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, τόνισε πως «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε, αλλά ας δούμε την εμπειρία άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ επί Ομπάμα, που άλλαξε κι ο ίδιος θέση ως προς τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών… Κάτι μου λέει ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην Ελλάδα. Είναι το μέλλον που έρχεται με ορμή…Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ο ένας στον άλλον, αυτό που θέλουμε; Γιατί δε θέλουμε ο ένας για τον άλλον τον καλύτερο εαυτό μας; Η αλλαγή πάντα φοβίζει, το καινούργιο ενδεχομένως τρομάζει… Είμαστε κοινωνία σε μετάβαση με ροπή κυρίως προς τα μέσα, στους ίδιους μας τους εαυτούς».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Κώστας Μπακογιάννης επαίνεσε την πρωτοβουλία του Αθήνα 984 και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο Athens Pride στις 10 με 18 Ιουνίου, κάνοντας λόγο για μια γιορτή αγάπης, που πάντα νικάει.

Comments are closed.