Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει

Συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real fm – Ηχητικό

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία και αισθάνομαι δικαιωμένος από τη συμμετοχή. Δεν προκαλέσαμε τους φίλους να έρθουν στην κάλπη. Ζητήσαμε να έρθουν οι πολίτες και να εγγραφούν μέλη του κόμματος, κάτι δύσκολο στις μέρες μας, καθώς δεν είναι εύκολη η ένταξη σε ένα κόμμα, και ιδίως για τους νέους ανθρώπους.
Μια διαδικασία πολύ ουσιαστική, για ένα κόμμα που όταν κυβέρνησε είχε περίπου 30 χιλιάδες μέλη. Πλέον έχουμε φτάσει τα 170 χιλιάδες μέλη.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε για να μείνει.
Πριν από περίπου 10 χρόνια ήταν ένα μικρό κόμμα του 3%.
Κυβέρνησε τον τόπο, για πολλές διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πήρε πάνω από το 30% των ψηφοφόρων και άρα έχει δημιουργήσει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία. Τώρα, αυτό αποτυπώνεται και σε επίπεδο μελών.
Δηλαδή αντιστοιχείται, σε ένα βαθμό, ο ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος του 3%, με τον σημερινό κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα.
Εισαγάγαμε για πρώτη φορά την ποσόστωση φύλου 50%-50%. Πρωτοποριακό και σε επίπεδο Ευρώπης. Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε εκλογή Κεντρικής Επιτροπής κόμματος από τη βάση.
Πλέον για εμάς, η ευθύνη είναι πώς θα οργανώσουμε ένα σύγχρονο κόμμα, για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και στους πολίτες που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Τι μένει όταν τελειώσουν τα χειροκροτήματα; Η Τουρκία έχει κερδίσει -απ’ ότι φαίνεται- την ενίσχυσή της με 40 επιπλέον F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80
Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν υιοθετούμε το μοντέλο του πρόθυμου συμμάχου, που τα δίνει όλα χωρίς ανταλλάγματα και αρκείται σε μία αβροφροσύνη. Τι μένει όταν τελειώσουν τα χειροκροτήματα; Η Τουρκία έχει κερδίσει -απ’ ότι φαίνεται- την ενίσχυσή της με 40 επιπλέον F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80.
Στη Βουλή, έθεσα αυτόν τον πήχη στον κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ: Να ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ακυρώσει τον εξοπλισμό της Τουρκίας με επιπλέον F-16. Μία μέρα μετά την επίσκεψη του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει.
Η σημερινή κυβέρνηση δίνει επ’ αόριστον τις βάσεις στις ΗΠΑ και αυτό δεν το έδωσε κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά.
Συγκρούονται δυο διαφορετικές αντιλήψεις – δυο διαφορετικά μοντέλα για την εξωτερική πολιτική. Αυτό που έπραξα και θα πράξουμε ως κυβέρνηση, είναι να μη μας θεωρεί κανένας δεδομένους. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη για όλους.

Αυτό που φοβάμαι, όσο περνάει ο καιρός, δεν είναι αν θα κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά τι θα παραλάβουμε.
Είναι μεγάλο το βάρος που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Φούσκωμα των λογαριασμών, μείωση του τζίρου για τους καταστηματάρχες, πληθωρισμό 10% ενώ και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με απουσία ελέγχων, μισθούς καθηλωμένους.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε για πολύ έτσι.
Και αυτό που φοβάμαι, όσο περνάει ο καιρός, δεν είναι αν θα κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά τι θα παραλάβουμε.
Ο πυρήνας της κριτικής που ασκούμε στην κυβέρνηση έχει να κάνει με τη στρατηγική της και με τη στάση της απέναντι στην ανάγκη της κρατικής παρέμβασης. Έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση αυτή είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερη.
Όταν ξεκίναγε η ενεργειακή κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να ιδιωτικοποιήσει το 17% της ΔΕΗ.
Υπήρξε μία τελείως λάθος στρατηγική μέσα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.
Δεν υπήρξε κανένας λόγος η κυβέρνηση να προσδέσει το ενεργειακό μας μείγμα στο εισαγμένο φυσικό αέριο.
Και, βεβαίως, το μείζον θέμα, η απουσία ελέγχων στο χρηματιστήριο ενέργειας που έχει διαμορφώσει μια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα ήταν τους πέντε από τους εννέα μήνες η ακριβότερη χώρα στη χονδρική.
Φτάσαμε Μάρτιο, και κάτω από τις δικές μου πιέσεις στη Βουλή, για να αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Και ακόμη ψάχνουν να βρουν πώς και τι θα φορολογήσουν.
Το πρώτο που θα αλλάξουμε είναι αυτόν τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Προτεραιότητά μας είναι η κοινή ωφέλεια. Έχουμε σχέδιο: Πλαφόν στα κέρδη για τους παραγωγούς, ρυθμιστικούς κανόνες, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Για την ακρίβεια, πέραν από τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις του κράτους, πρέπει να υπάρχει και μια δημοσιονομική παρέμβαση: Μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ.

Comments are closed.