Όταν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Αραφάτ

… η χήρα του Αλιέντε και εκπρόσωποι του Κάστρο

Διαβάζουμε στον σημερινό «Βηματοδότη» με αφορμή το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πως ήταν πριν 38 χρόνια στο πρώτο συνέδριο (Μάιος 1984) με Αραφάτ, με τη χήρα του Αλιέντε, εκπροσώπους της κουβανικής κυβέρνησης του Κάστρο… Τότε που το στάδιο δονούσε το Carmina Bourana και η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου (σε διάρκεια) συναγωνιζόταν εκείνη του Κουβανού ηγέτη!

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα του «Βηματοδότη»: Με την ευκαιρία του Συνεδρίου του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ, θα σας πάω 38 χρόνια πίσω, σε μια μέρα του Μαΐου του 1984, σαν τη σημερινή, που έγινε το πρώτο συνέδριο του ΠαΣοΚ. Ξέρετε γιατί έμεινε στην ιστορία; Δεν ήταν οι 2.500 σύνεδροι που όρθιοι χειροκροτούσαν τον Ανδρέα, ούτε βεβαίως η περίφημη τρόικα (Γεννηματάς, Λαλιώτης Τσοχατζόπουλος) που ετοίμασε το συνέδριο, ούτε το Carmina Burana του Carl Orff, που έμελλε να γίνει και το σήμα κατατεθέν του ΠαΣοΚ. Ήταν η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Μιλούσε επί τρεις ώρες συνεχώς, ισοφαρίζοντας τότε το ρεκόρ του Φιντέλ Κάστρο που ήταν γνωστός για τις πολύωρες ομιλίες του.

Ήταν επίσης ο καλεσμένος του Ανδρέα, ο αρχηγός της PLO Γιασέρ Αραφάτ, που έφθασε στο συνέδριο μαζί με τις Παλαιστίνιες με τα καλάσνικοφ και τον Γερμανό επικεφαλής της φρουράς του. Εκεί, στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Γιασέρ Αραφάτ έκανε την επική δήλωση ότι «το καλύτερο και το ισχυρότερο όπλο των Παλαιστινίων είναι η μήτρα της Παλαιστίνιας μάνας», κάνοντας τους πάντες να ανατριχιάσουν. Ήταν τέλος η χήρα του Αλιέντε του Προέδρου της Χιλής που τον δολοφόνησε ο δικτάτορας Πινοσέτ και που την είχε προσκαλέσει ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ στο συνέδριο, καθώς και εκπρόσωποι του Φιντέλ Κάστρο. Από τότε έγιναν πολλά συνέδρια στο ΠαΣοΚ, αλλά σαν το πρώτο κανένα γιατί σε αυτό όντως έγραψε ιστορία ο Ανδρέας Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης.

Comments are closed.