Οι τραγουδιστές απέκτησαν το δικό τους σωματείο με πρόεδρο τη Νατάσσα Μποφίλιου

 

Έχοντας στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, ένα σωματείο που συστάθηκε την περίοδο της πανδημίας, παρουσίασε την Τρίτη άξονες της παρέμβασής του. Το «παρών» στην εκδήλωση — παρουσίαση έδωσε το ΔΣ του Σωματείου, πλαισιωμένο από πλήθος καλλιτεχνών — μελών του.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου, Νατάσσα Μποφίλιου, «ο κλάδος στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας βρέθηκε στο απόλυτο κενό, με πολλούς από τους συναδέλφους μας να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη», «βρεθήκαμε έκθετοι και εντελώς απροστάτευτοι από το επίσημο κράτος». Περιέγραψε πώς η σύσταση του Σωματείου πριν από δυο χρόνια ήρθε ως επιστέγασμα διεργασιών στον κλάδο, ως ανάγκη να αντιμετωπίσουν συλλογικά μεγάλα προβλήματα, που προϋπήρχαν, αλλά αναδείχτηκαν με εκρηκτικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας και απαιτούσαν καθαρές λύσεις. Υπογράμμισε ότι το Σωματείο διευρύνεται με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλες τις σκηνές και από όλες τις γενιές, ενώ πρόσθεσε ότι «κατορθώσαμε να συσπειρωθούμε για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας αλλά και για να πάρουμε θέση και σε άλλα ζητήματα πολιτισμού».

Η Ν. Μποφίλιου θύμισε ότι «συσπειρώσαμε 700 συναδέλφους κάτω από το αίτημά μας να αποζημιωνόμαστε για την παρουσία μας σε τηλεοπτικές εκπομπές. Μετά από δεκαετίες, το επαναφέραμε στην επικαιρότητα, έστω και στο πλαίσιο της πανδημίας και το πετύχαμε τουλάχιστον ως προς τα δημόσια κανάλια. Κάτι που έδειξε ότι υπάρχει δυνατότητα και κάνει τη διεκδίκησή μας ακόμα πιο βάσιμη και ανυποχώρητη».

Ακόμα, επισήμανε ότι το Σωματείο διεκδικεί συνολική λύση στο Ασφαλιστικό, ενώ έχουν ήδη γίνει δυο συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, όπου έχουν καταθέσει τις απόψεις τους. Τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχουν διαχρονικές αδικίες, και αυτό δεν αφορά τα πρώτα ονόματα, αλλά ξεκινά από τον νέο συνάδελφο με το υποτυπώδες μεροκάματο στην ταβέρνα, σε μια μουσική σκηνή και φτάνει στους ανθρώπους που παρά τη μεγάλη τους διαδρομή και την προσφορά τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε μια στοιχειώδη σύνταξη». Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σωματείο έχει επίσης μέλημα για την προστασία και ανάπτυξη του κλάδου μέσα στις νέες συνθήκες ψηφιακού περιβάλλοντος.

«Δεν κάνουμε το χόμπι μας, επιβιώνουμε από αυτό. Ο τραγουδιστής αν δεν εργαστεί, δεν μπορεί να επιβιώσει», σημείωσε, όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους.

«Ο καλλιτέχνης πρέπει να ζει από την τέχνη του», συμπλήρωσε η Δήμητρα Γαλάνη, έφορος δημοσίων σχέσεων του Σωματείου, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν είναι «το ιλουστρασιόν».

Οπως τόνισε η γραμματέας του Σωματείου, Αναστασία Μουτσάτσου, «ο χώρος για εμάς είναι ενιαίος και συμπαγής. Τα διαφορετικά ύφη που συμπεριλαμβάνει ο χώρος μας δεν μας διαχωρίζουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των τραγουδιστών αγγίζει τόσο τους περίπου 1.500 τραγουδιστές που έχουν δισκογραφήσει έστω και ένα τραγούδι, όσο και τους πάρα πολλούς που χωρίς να έχουν δισκογραφήσει, τραγουδούν σε μουσικούς χώρους κ.λπ. και υπολογίζονται γύρω στους 10.000.

Πηγή: 902.gr

Comments are closed.