Ο Σκυλακάκης για το αν θα γίνει κάποια παρέμβαση στα καύσιμα

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στα Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με την αύξηση της τιμής της βενζίνης
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν έχουμε εικόνα γιατί το τι θα συμβεί είναι συνάρτηση με το τι θα συμβεί με το πετρέλαιο διεθνώς, αυτό καθορίζει την τιμή της βενζίνης. Προχθές είχε ανέβει στα 123 € το Μπρέντ, σήμερα το είδα γύρω στα 117€, θα παίζει αυτό είναι συνάρτηση κατά κύριο λόγο του πολέμου. Το εμπάργκο έχει ήδη αυξήσει τις τιμές, οι αγορές δεν περιμένουν εμάς, το είχαν προεξοφλήσει για αυτό το είχαν πάει στα 123€. Τώρα που μιλάμε είναι 114€ που σημαίνει ότι δεν θεωρούν ότι θα είναι και πάρα πολύ αποτελεσματικό.

Ερωτηθείς αν θα γίνει κάποια παρέμβαση στα καύσιμα
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Κάναμε μια πρώτη παρέμβαση με το fuel pass…Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος προφανώς θα κατευθυνθεί όπως και τις προηγούμενες φορές σε ένα μείγμα που θα ανακουφίσει τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους από το σύνολο της ακρίβειας και θα δούμε με ποια εργαλεία αλλά για την ώρα δεν υπάρχει. Δεν έχουμε για την ώρα εικόνα ότι έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, δεν είναι τα πράγματα χωρίς πιθανότητα να δημιουργηθεί γιατί το φυσικό αέριο τρέχει κάτω από το όριο που έχουμε βάλει, δεν είναι στα 100 είναι κάτω από το 90 εδώ και αρκετό καιρό και αυτό αν μακροημερεύσει είναι καλό σημάδι και επίσης είναι καλό σημάδι και από τον τουρισμό. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος αλλά μέχρι να βρεθεί δεν θα μπούμε σε υποθετικές συζητήσεις για το τι θα κάνουμε αν βρεθεί.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Είναι συνάρτηση του πως θα πάει ο τουρισμός και πως θα πάει το φυσικό αέριο όσες μέρες περισσότερες κρατάει η θετική εξέλιξη τόσο η πιθανότητα μεγαλώνει να έχουμε κάποιου είδους χώρου να δημιουργηθεί.

Ερωτηθείς γιατί δόθηκε παράταση για την πληρωμή της 1ης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Τεχνικοί είναι οι λόγοι γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο πλήρωσε όταν δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία.

Αναφορικά με την αύξηση των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτό το έχουμε ανακοινώσει, η επιστρεπτέα είναι ένα πάρα πολύ ευνοϊκό μέτρο, μην ξεχνάτε πήγε αποκλειστικά στους μικρούς και μεσαίους, ήταν 8,3 δις και 5 δις από αυτά ήταν μη επιστρεπτέα. Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη παρέμβαση και έγινε χωρίς κανενός είδους αδιαφάνεια, όλα πήγανε με απόλυτη διαφάνεια με βάση τον αλγόριθμο χωρίς κανένα ανθρώπινο χέρι να παρέμβει σε τίποτα και έγινε και με δικαιοσύνη. Πρώτη φορά οι συνεπείς είδανε να αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα από ότι οι ασυνεπείς. Ιστορικό ήταν αυτό για την ελληνική νοοτροπία και λογική.
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα παρθεί κοινή απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν είμαι αισιόδοξος, με εξαίρεση την πιθανότητα να γίνει μια παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου που έχει απόλυτη λογική και κακώς δεν προχωράει, εμείς συνεχώς πιέζουμε για αυτό και δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτό, για τα υπόλοιπα δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.

Αναφορικά με τα 300 δις
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτά είναι επενδυτικοί πόροι, οι επενδυτικοί πόροι θα προχωρήσουν και το repower EU θα προχωρήσει και εκεί θα υπάρξει μια μεσοπρόθεση ανακούφιση ιδίως αν έχουμε ταχύτερη είσοδο φωτοβολταικών στα νοικοκυριά αλλά μέχρι εκεί. Δεν μιλάμε για άμεση ενίσχυση, μιλάμε για επενδυτικές ενισχύσεις.

Ερωτηθείς γιατί έχουμε τον 5ο μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Για δύο λόγους, πρώτον γιατί η οικονομίας μας έχει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων σε ότι αφορά την ενέργεια διότι δεν έχουμε ακόμα αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ώστε να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και διότι έχουμε στον πρωτογενή τομέα ιστορικές αδυναμίες αλλά είμαστε και μικρότερη χώρα σε σχέση με άλλες. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 2021 η χώρα είχε στο πρώτο εξάμηνο πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό γιατί η πανδημία επηρέαζε περισσότερο τη δική μας οικονομία οπότε οι άλλοι είχανε συν αυτό σημαίνει +3 διαφορά. Για αυτό είμαστε πολύ ψηλά γιατί είχαμε αποπληθωρισμό.

Ερωτηθείς πώς να αντιμετωπίσει ο πολίτης την ακρίβεια
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Για αυτό και κάναμε την αύξηση του κατώτερου μισθού, για αυτό και κάναμε την τεράστια παρέμβαση στο ρεύμα γιατί το ρεύμα ήταν το χειρότερο που είχε να αντιμετωπίσει διότι το ρεύμα ήταν κάτι που δεν μπορούμε να προϋπολογίσει και αυτό το δημοσιονομικό χώρο που λάβαμε επιπλέον γιατί ανεβάσαμε το έλλειμμα στο 2%, τον βάλαμε όλο για το ρεύμα. 1,1 δις θα κοστίσει στο δεύτερο εξάμηνο αυτή η ανακούφιση που θα ζήσουν οι πολίτες. Αν πέσει το φυσικό αέριο θα έχουμε και παραπάνω χώρο…
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αν κάνει η Ευρώπη μια σοβαρή παρέμβαση στα καύσιμα αυτό αμέσως θα μας ανακουφίσει, θα το δούμε αυτό τέλος Ιουνίου.

Ερωτηθεις αν υπάρχει σχέδιο για την πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Όλα τα πράγματα που κάνουμε από πλευράς πρωτογενούς τομέα έχουν σαν στόχο να αυξήσουμε τη δική μας δυνατότητα παραγωγής και αυτό είναι το κλειδί. Περάσαμε ένα νομοσχέδιο για τη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα, έχουμε βγάλει πέντε προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παραγωγικότητα και τη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα. Η απάντηση στην κρίση την επισιτιστική είναι να δυναμώσουμε τον πρωτογενή τομέα από εκεί και πέρα η χώρα είναι από τις πλούσιες χώρες θα αγοράσει αν συμβεί αυτό κατά τι ακριβότερα τα τρόφιμα. Η μεγάλη δυσκολία θα είναι στις χώρες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα τρόφιμα αυτά, θα υπάρξει δηλαδή δυστυχώς μια έλλειψη εις βάρος των φτωχότερων χωρών πολύ δυσάρεστη. Για αυτό ο πόλεμος αυτός πρέπει να σταματήσει γιατί είναι καταστροφικό να υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που να μην μπορούν να φύγουν από την Ουκρανία.

Comments are closed.