Google street view σε 15 χρόνια 220 δις φωτό

 

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης φέτος 15 χρόνων από την δημιουργία του Street view της Google είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά σχετικά αφιερώματα ανά την Υφήλιο. Και αυτό γιατί δεν είναι δα και λίγο να εξοπλίσεις με ειδικές για την περίσταση φωτογραφικές μηχανές χιλιάδες φωτογράφους σε όλον τον κόσμο και να τους ζητήσεις να διανύσουν πάνω από 10 εκατομμύρια μίλια δρόμων φωτογραφίζοντας ότι βρίσκουν μπροστά τους…
Δεν θα σταθούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες του γιγάντιου έργου ούτε στα οικονομικά και άλλα οφέλη που απέφερε και συνεχίζει να αποφέρει στον αμερικάνικο κολοσσό. Θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε η έναρξή του.

Οι πλέον συντηρητικοί λοιπόν το χαρακτήρισαν απλά “Φαραωνικό” και άρα αδύνατον να υλοποιηθεί… Δεν χωρούσε στο μυαλό τους πως είναι δυνατόν να διανυθούν ΟΛΟΙ οι δρόμοι της Υφηλίου και να φωτογραφηθούν. Κι όμως έγινε σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Μετά τον λόγο πήραν όσοι ανησύχησαν διαβλέποντας σε αυτό την παραβίαση της ιδιωτηκότητάς τους. Τουτέστιν της προσωπικής τους ζωής μιας και ο αδιάκριτος φακός της Google θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει πολύ προσωπικές στιγμές των πολιτών χωρίς την συναίνεσή τους. Το πρόβλημα λύθηκε με το “θόλωμα/πιξελάρισμα” προσώπων, πινακίδων αυτοκινήτων και εν γένει οποιουδήποτε στοιχείου που θα μπορούσε να αποκαλύψει προσωπικά δεδομάνα.
Κατόπιν πήραν τον λόγο οι αναλυτές της φωτογραφικής αισθητικής. Το μότο γνωστό: “Η φωτογραφία δρόμου πέθανε!”, “Τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν…” κλπ. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι είναι άλλο πράγμα η δημιουργική φωτογραφία δρόμου κι άλλο η απλή και αδιάκριτη καταγραφή των δρόμων. Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων συνεχίστηκε από τα Υπουργεία Άμυνας και Ασφάλειας που δεν είδαν καθόλου με καλό μάτι την δημοσίευση φωτογραφιών από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμους για την κρατική ασφάλεια χώρους. Κι εδώ το θέμα λύθηκε με το γνωστό πιξελάρισμα. Με άλλα λόγια: τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει το street view. Μάλιστα κάποιες ανατολικές χώρες όπως π.χ. η Ρωσία δημιούργησαν το δικό τους πρόγραμμα πλοήγησης στα πρότυπα της Google όπως π.χ.το Yandex.

Oι προκλήσεις του μέλλοντος είναι πολλές για την Google με την πλέον σημαντική από αυτές την αέναη επανάληψη των φωτογραφίσεων γιατί ως γνωστόν χρόνο με το χρόνο οι όψεις των πόλεων αλλάζουν γιατί νέα καταστήματα ανοίγουν, άλλα κλείνουν, πινακίδες καταργούνται, νέες αναρτώνται κλπ. Και μόνον αυτή η σκέψη για την εμβέλεια του έργου στο διάβα του χρόνου προακαλεί ανάμεικτα συναισθήματα σε όλους μας…
του Τάκη Τζίμα – photo.gr

Comments are closed.