Τι έκανε το αφεντικό της Volkswagen, Herbet Diess, εχθές στη Θεσσαλονίκη;

 

Ο CEO του ομίλου VW κ. Herbet Diess, βρέθηκε στην Αστυπάλαια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να δουν από κοντά και οι δύο την πορεία της μετάβασης του νησιού προς την ηλεκτροκίνηση και προς την πράσινη ενέργεια. Όμως, εχθές αργά το βράδυ, κατά την επιστροφή του, προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Pilatus και αργά το βράδυ αναχώρησε για Γερμανία. Άγνωστο γιατί, δεν είχε ανακοινωθεί κάποια επίσκεψη.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του συγκεκριμένου γερμανικού ομίλου, ο όμιλος Volkswagen AG, ελέγχει πλήρως τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Audi, Porsche, Bentely, SEAT, Scoda, Lamborghini, Bugatti, Scania, M.A.N. και δεκάδες εταιρείες σχετικές σε θέματα τεχνολογίας αυτοκινήτου, αλλά και ευρύτερα που σχετίζονται με τη βιομηχανία του αυτοκινήτου.

Ιδιοκτησιακά ελέγχεται -κυρίως- απο τον όμιλο Porsche και το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας με ποσοστό 20%. Υπάρχει ένα ποσοστό 13%, στο οποίο συμμετέχουν ισχυροί γερμανοί επιχειρηματίες, αλλά και ρώσοι ολιγάρχες, ενώ το Κατάρ έχει ένα ποσοστό περι τα 14,5%. Όμως ο έλεγχος του ομίλου είναι καθαρά Γερμανική υπόθεση, αφού οι γερμανοί ιδιοκτήτες, μέσω του ομίλου του Porsche Automobil Holding, έχουν ποσοστό 54% στα δικαιώματα ψήφων, και το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας 20%, που σημαίνει ότι με 74% … (χωρίς άλλα μικρομερίδια) αποφασίζουν ό,τι θέλουν, δεν έδωσαν ποτέ δικαιώματα στις αποφάσεις σε ξένους.

Και όταν λέμε όμιλος Porsche Automobil Holding, εννοούμε την πανίσχυρη γερμανικοαυστριακή οικογένεια Porsche–Piëch, με απίστευτη επιρροή στα πάντα στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και στην ΕΕ ευρύτερα. Η συγκεκριμένη οικογένεια έχει ιστορία απο τον 17ο αιώνα, συμπεριφέρεται σαν αόρατη.

Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος όμιλος (Porsche Automobil Holding) έχει έδρα τη Στουτγκάρδη (Βάδη-Βυρτεμβέργη), και η βάση της Volkswagen, είναι στην πόλη Βόλφσμπουργκ (Κάτω Σαξωνία), η συγκεκριμένη οικογένεια έχει βάση τη Βαυαρία, ζει (σαν αόρατη) στην περιοχή γύρω απο τις λίμνες στα δάση των Άλπεων, στα ΓερμανοΑυστριακά σύνορα. Θεωρούνται οι αρχηγοί του λόμπι της Βαυαρίας, αρκετοί πιστεύουν ότι μαζί με τη γαλλική οικογένεια Bernard Arnault (με περιουσία περι τα 180 δις) “ελέγχουν” μαζί με ακόμα δύο οικογένειες την ΕΕ. Ο Ferdinand Piëch, που απεβίωσε το 2019, είχε πάνω απο 13 παιδιά, ενώ δεν επιτρέπουν να μπαίνει το όνομα τους σε λίστες forbes κλπ. Εκτός απο τις αυτοκινητοβιομηχανίες, συμμετέχουν σε εκατοντάδες εταιρείες ανα τον κόσμο, σε διαφορετικούς τομείς.

Comments are closed.