Ο Θεοδωρικάκος για τη συνάντηση με Μπακογιάννη

 

“Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και τους ιδίους στόχους…”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος , μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Είχαμε μια πάρα πολύ δημιουργική συζήτηση με τον δήμαρχο Αθηναίων και τους συνεργάτες του, ήμασταν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και το δήμο Αθηναίων υπάρχει καθημερινή συνεργασία η οποία εκφράζεται από τον επικεφαλής της ΓΑΔΑ και τον αρμόδιο σύμβουλο ασφαλείας του δημάρχου της Αθήνας ο οποίος μάλιστα είναι και απόστρατος της Αστυνομίας, υπάρχει εμπειρία, υπάρχει γνώση και υπάρχει πάρα πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία.
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και τους ιδίους στόχους κι εμείς κι ο δήμαρχος, όλοι μαζί θέλουμε την ασφάλεια των πολιτών, θελουμε περισσότερη Αστυνομία στο κέντρο και στις γειτονίες, θέλουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε αποτελέσματα, έχει καμφθεί κατά 30% η χαμηλή παραβατικότητα αυτή από την οποία κινδυνεύει ο κάθε πολίτης αλλά υπάρχουν σοβαρά θέματα. Υπάρχουν προβλήματα στο κέντρο και στις γειτονίες και από κοινού τα αντιμετωπίζουμε.
Αναφορικά με τις συλλήψεις των παράνομων μεταναστών
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αυτό έχει γίνει στις ειδικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε η Ελληνική Αστυνομία κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας υπάρχει αριθμός παράτυπων, παρανόμων μεταναστών οι οποίοι βρισκονται παρανόμως στη χώρα μας και οι οποίοι εκ των πραγμάτων αποτελούν πηγές εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Οφείλουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο, τους συλλαμβάνουμε, τους οδηγούμε στα κέντρα προσωρινής κράτησης όπου εκεί με βάση το νόμο παραμένουν 18 μήνες και στο διάστημα αυτό γίνονται όλα τα απαραίτητα προκειμένου να επιστραφούν στις πατρίδες τους. Ένας αριθμός από αυτούς είναι δύσκολο να επιστρέψει πίσω, είναι μια δουλειά την οποία την κάνουμε από κοινού η ΕΛΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργειο Μετανάστευσης και έχουμε πολύ σοβαρά αποτελέσματα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, οι δυσκολίες για την επιστροφή τους δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να τους αφήνουμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι διότι πρέπει να εφαρμόζουμε το νόμο και διότι έχει αποδειχθεί ότι οι ανθρωποι αυτοί συνηθέστατα γίνονται αιτίες παραβατικής συμπεριφοράς.
Ερωτηθείς αν έχει εικόνα πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στην Αθήνα
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αυτό πως μπορεί να το ξέρει κανείς; Δεν μπορεί. Όταν σε ένα διάστημα περίπου 2,5 μηνών μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις συλλαμβάνει η ελληνική Αστυνομία 1000 δεν θα πει κανείς ότι είναι μικρός αυτός ο αριθμός. Σημαντικός αριθμός είναι. Είναι διασκορπισμένοι και ένας λόγος που δεν αναγγέλλουμε τις επιχειρήσεις αυτές, ούτε καν δίνουμε μεγάλη δημοσιότητα είναι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να κρυφτούν και να αποφύγουν τους ελέγχους. Η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε εντυπώσεις και επικοινωνία, η δουλειά μας είναι να φέρουμε αποτελέσματα γιατί αυτό θα εκτιμήσουν οι πολίτες. Εμείς θα τις συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις.
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Στη σύσκεψη μας απασχόλησε πάρα πολύ και είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται μόνο ο δήμος και δεν εμπλέκεται κυρίως η Ελληνική Αστυνομία, είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε από κοινού και με άλλους φορείς όπως είναι το υπουργείο Υγείας. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά το θέμα με τους τοξικοεξαρτημένους, τους ναρκομανείς. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλο ότι αυτοί οι συνάδελφοί μας είναι άρρωστοι. Μου λένε πολλοί «πάρτε τους, μαζέψτε τους», δεν μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους οδηγούμε στα κρατητήρια διότι αν τους οδηγήσεις στο κρατητήριο ύστερα από ελάχιστες ημέρες θα ξαναβρεθούν στην ίδια θέση, στην ίδια κατάσταση. Ο σκοπός είναι η κοινωνία των πολιτών, η αυτοδιοίκηση, το κράτος όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν δομές της κοινωνίας και του δήμου Αθηναίων αλλά πρέπει να έχουμε όλοι συνείδηση ότι αυτό το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο. Δεν θα λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία, θα συνεχίζουμε αυτή τη δουλειά και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ.Πλεύρης έχει επίσης ευαισθησία και ενδιαφέρον για αυτό το θέμα και είναι κάτι στο οποίο όλοι μαζί θα συντονίσουμε τη δουλειά μας για να το αντιμετωπίσουμε.
Αναφορικά για τις περιοχές των Αχαρνών, Ζεφυρίου και Λιοσίων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Και εκεί έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις αυτοδιοικήσεις της περιοχής και με το δήμο Αχαρνών και Ζεφυρίου και Λιοσίων. Είναι οι πιο δύσκολες περιοχές της Αττικής κάνουμε και εκεί μια σειρά από πράγματα αλλά συμφωνώ ότι οφείλουμε να εντείνουνε τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας εκεί για να ανακουφίσουμε τους κατοίκους.
Σε ό,τι αφορά τις συμμορίες ανήλικων και το μπούλινγκ
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όταν ανησυχούν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι η πρώτη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις συμμορίες. Αν το μπούλινγκ γιατί από εκεί ξεκινάει η υπόθεση και τις διάφορες συμμορίες ανηλίκων τις αντιμετωπίζει η Αστυνομία σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Σκοπός είναι οι έφηβοι να μην φτάνουν σε αυτό το σημείο και εκεί κάτι πρέπει να κάνει το σχολείο, η οικογένεια και ο δήμος . Η αστυνομία είναι σε συνεργασία με τους δήμους και με Ενώσεις Γονέων σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο Λεκανοπέδιο αλλά όταν χρειάζεται να επέμβει με αστυνομικό τρόπο το πράττει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Η πολιτική τοξικότητα είναι κακό πράγμα όποτε και αν εκδηλώνεται και ασφαλώς αν εκδηλώνεται για μεγάλο διάστημα είναι κακό επίσης όμως ο Πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να σας δώσει καμία άλλη απάντηση από αυτό που έχει κατ’ επανάληψη πει ο Πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν έχουν αρχίσει τις περιοδείες
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οφείλουμε και οι υπουργοί και οι βουλευτές και όλα τα στελέχη της ΝΔ να είμαστε κοντά στο λαό, να είμαστε δίπλα στον πολίτη, να επικοινωνούμε το έργο μας, τις προσπάθειες που κάνουμε, να ακούμε τα προβλήματα, να ακούμε τη στήριξη να ακούμε και την κριτική. Άρα αυτή τη δουλειά την κάνουμε και θα την πολλαπλασιάσουμε το διάστημα αυτό και ας είναι καλοκαιρινό και το κάνουμε με οργανωμένο τρόπο.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι με τον εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί στις δεύτερες εκλογές θα είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται τον τελευταίο εκλογικό μήνα και ότι παίζει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο η εκλογική στρατηγική κάθε κόμματος και η ικανότητα στην έκφρασή της με αποτελεσματικό τρόπο καθώς και το ποιος θα επιβάλει τα κρίσιμα διλήμματα και πόσο πλειοψηφικές απαντήσεις είναι σε θέση να δώσει. Επειδή πιστεύω στο έργο που έχει παράσχει ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ και επειδή βλέπω ότι στην κοινωνία η ΝΔ παρά την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση παραμένει ισχυρή δύναμη θεωρώ ότι είναι εφικτό η ΝΔ όχι απλώς να κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά να τις κερδίσει με αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι της ΝΔ με την κατάλληλη στρατηγική, την κατάλληλη πολιτική και την κατάλληλη έκφραση να πετύχει την αυτοδυναμία.

Comments are closed.