Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc για τον ΑΝΤ1

Στις 10 μονάδες καταγράφει τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Η ΝΔ κερδίζει μισή μονάδα και καταγράφει ποσοστό 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,4 μονάδες και ποσοστό 22,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται με πτώση 0,4 μονάδων, στο 12,8%. Οριακή άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν σημαντικές αυξομειώσεις.

Θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 45,7% των πολιτών, ενώ οι αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση φτάνουν στο 24,3%.

Σημαντική αποδοχή που φτάνει το 56,5% καταγράφει η στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά- είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πέρα από εκείνους που ψήφισαν ΝΔ το 2019 και κρίνουν την πολιτική απέναντι στον Ερντογάν ως θετική σε ποσοστό 83%, το ίδιο δηλώνει ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ., όπως και το 15 των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη ανησυχία – και μάλιστα σε ποσοστά πρωτοφανή, που ξεπερνούν το 85% – οι πολίτες την εκφράζουν για την ακρίβεια, ενώ ένας στους δύο ανησυχεί πλέον για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, αυξάνεται και πάλι η ανησυχία για την πανδημία , τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό, ενώ υποχωρεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εγκληματικότητα.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες, αλλά και πότε θέλουν τις εκλογές οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι. Οι μισοί προτιμούν εκλογές το φθινόπωρο και οι υπόλοιποι στο τέλος της τετραετίας.

Επίσης, σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί να προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ένας στους πέντε πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει τελικά. Αντίθετα, ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, παρόλο που μόνον ένας στους δέκα θα επιθυμούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το ίδιο ποσοστό επιθυμεί μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις ένα 13% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μόνον το 7% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει τελικά από την κάλπη.

Comments are closed.