Στροφή Πούτιν στον πολεμικό καπιταλισμό

 

Από το 1918 μέχρι το 1921 η Ρωσία του Βλαντιμίρ Λένιν εφάρμοζε τα ακραία μέτρα του λεγόμενου «πολεμικού κομμουνισμού» για να αντεπεξέλθει στις σκληρές αναγκαιότητες του εμφυλίου πολέμου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μη συμπαθεί καθόλου τον διάσημο συνονόματό του –πρόσφατα τον κάκιζε για τη δημιουργία του ομόσπονδου ουκρανικού κράτους– αλλά στο πεδίο της οικονομίας αναγκάζεται, τηρουμένων των αναλογιών, να τον μιμηθεί, επιβάλλοντας έκτακτα διοικητικά μέτρα «πολεμικού καπιταλισμού» στη ρωσική οικονομία.

Με εισήγηση της κυβέρνησης, η κρατική Δούμα (βουλή) ψήφισε χθες ένα πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ρωσικής πολεμικής μηχανής, καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα σύντομη λήξη της ουκρανικής εκστρατείας. «Το φορτίο που επωμίζεται η πολεμική μας βιομηχανία έχει αυξηθεί κατά πολύ. Για να εξασφαλίσουμε τη σταθερή ροή όπλων και πυρομαχικών, είναι ανάγκη να τελειοποιήσουμε τη λειτουργικότητα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ.

Τα δύο νομοσχέδια, που ψηφίστηκαν ομόφωνα, προβλέπουν ότι το κράτος θα μπορεί να υποχρεώνει εταιρείες να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες στον στρατό, ενώ η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει νυχτερινή εργασία, παράταση του ωραρίου, αναστολή αδειών και άλλα μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες της πολεμικής προσπάθειας.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός, μετά τον ολοκληρωτικό έλεγχο της επαρχίας Λουγκάνσκ, άρχισε να σφυροκοπά την πόλη Σλοβιάνσκ, στη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ, όπου μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από βομβαρδισμό στην κεντρική αγορά. Ο δήμαρχος κάλεσε τους αμάχους να την εγκαταλείψουν. Στο Λουγκάνο της Ελβετίας ολοκληρώθηκε με έκδοση κοινού ανακοινωθέντος η διήμερη διεθνής διάσκεψη για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.