Βρετανικά ΜΜΕ προαναγγέλλουν παραίτηση Μπόρις Τζόνσον

…εντός της ημέρας

Ο Τζόνσον υπέκυψε στις πιέσεις μετά το μπαράζ παραιτήσεων περίπου 60 στελεχών της κυβέρνησής του – Εντός της ημέρας το μήνυμά του για την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις – Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ετοιμάζει «ελιγμό» έτσι ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός έως το συνέδριο των Συντηρητικών των Οκτώβριο, κάτι που μοιάζει αμφίβολο να γίνει αποδεκτό από το κόμμα

Μετά το μπαράζ παραιτήσεων περίπου 60 στελεχών της κυβέρνησης των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στο να παραιτηθεί και ο ίδιος από την αρχηγία του κόμματός του.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον, τελικά ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί εντός της ημέρας. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της DailyMail, η οποια επικαλείται εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, θέλουν τον Τζόνσον να προγραμματίζει διάγγελμα μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τη Daily Mail πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί, με έναν νέο ηγέτη των Τόρις να έχει οριστεί μέχρι τη διάσκεψη του κόμματος τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι η παραμονή του κ. Τζόνσον μέχρι τον Οκτώβριο – περισσότερο από δύο μήνες – θα είναι αποδεκτή από τους βουλευτές των Τόρις. Περίπου 60 μέλη της κυβέρνησης έχουν παραιτηθεί και θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούν απλώς να επαναδιοριστούν, ή ακόμη και να συμφωνήσουν σε αυτό.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά την παραίτηση περίπου του ενός τρίτου του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις στην αρχή της εβδομάδας. Την ίδια ώρα και το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sky News μετέδωσε ότι εντός της ημέρας επίκειται η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την ήττα του μισή ώρα μετά από μια παρέμβαση του Nadhim Zahawi, ο οποίος διορίστηκε μόλις την Τρίτη το βράδυ μετά την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak, λέγοντας στον Τζόνσον ότι η κατάστασή του «δεν είναι βιώσιμη». «Αυτό δεν είναι βιώσιμο και τα πράγματα απλώς θα χειροτερέψουν: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για όλη τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Νέες παραιτήσεις το πρωί της Πέμπτης

Ο Ρίτσαρντ Γκράχαμ, βουλευτής των Συντηρητικών στο Γκλόστερ, παραιτήθηκε από τη θέση του εμπορικού απεσταλμένου σε διάφορα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας μετά από 10 χρόνια στη θέση αυτή, δηλώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για εκείνον να έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία και την ακεραιότητα της κυβέρνησης» που εκπροσωπεί.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν και η υπουργός Περιβάλλοντος Ρεμπέκα Πόου προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο παραιτήσεων (59, πλέον, στο σύνολο), με την Ντόνελαν να δηλώνει από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίστηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να πράξει το ίδιο.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί. «Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση … ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Μετά την παραίτηση εννέα υπουργών τις δύο τελευταίες ώρες, ο Τζόνσον, απομονωμένος και ανήμπορος, αναμένεται να δεχθεί το αναπόφευκτο και να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι παραιτείται, ανέφεραν δημοσιεύματα του Τύπου.

«Ουδέν σχόλιο» από το Μπάκιγχαμ

Στο μεταξύ, το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Η βασίλισσα βρίσκεται στο Κάστρο του Ουίνδσορ και η εγκύκλιος της Αυλής κατέγραψε ότι είχε την εβδομαδιαία ακρόασή της μέσω τηλεφώνου με τον Τζόνσον χθες βράδυ.

Εργατικοί: «Καλά νέα για τη χώρα»

Πρόκειται για “καλά νέα για τη χώρα”, αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον εντός της ημέρας ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

“Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης”, σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.