Το Facebook διατηρεί τα σβησμένα δεδομένα των χρηστών
Αν νομίζετε ότι τα δεδομένα που έχετε ανεβάσει στο facebook κάποια στιγμή μπορείτε να τα σβήσετε για οποιοδήποτε λόγο και να “εξαφανιστούν”, δεν ισχύει. Παρότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον ισχύει ο κανονισμός GDPR (General Data Protection Regulation) από τις 25 Μαίου 2018, όπου στο άρθρο 17 περιλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη ότι καθένας μπορεί να απαιτήσει από μια εταιρία που συλλέγει δεδομένα να απαλείψει όλα τα δεδομένα που συνδέονται με την ατομικότητά του, μάλλον άλλα συμβαίνουν.
Τώρα έρχεται στο φως η ιστορία ενός πρώην εργαζομένου στο Facebook που απολύθηκε για τις αποκαλύψεις του.
Συγκεκριμένα έφερε στο φως στοιχεία για ένα απόρρητο εταιρικό πρωτόκολλο που επιτρέπει σε προσωπικό μέσα από το Facebook, να έχουν πρόσβαση σε “σβησμένα” προσωπικά δεδομένα και να τα γνωστοποιούν και σε κρατικές υπηρεσίες. Ο Brennan Lawson, βετεράνος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και επόπτης περιεχομένου στο Facebook έχει εναγάγει την μητρική εταιρία Meta, ζητώντας αποζημίωση 3εκ.δολ. διότι όταν έλαβε γνώση του πρωτοκόλλου το 2019, αμέσως έθεσε θέμα νομιμότητας αλλά απολύθηκε.
Στο προκείμενο το πρωτόκολλο αυτό επέτρεπε στους χρήστες να παρακάμπτουν τα πρωτόκολλα ιδιωτικότητας ανακτώντας ακόμη και τα σβησμένα δεδομένα από το Messenger. Kατά συνέπεια αυτά δεν είχαν απαλειφθεί ως όφειλαν, από τους server, παρότι, θεωρητικά, είχε ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων (το γνωστό ως “Right to be forgotten” στη γλώσσα των νομικών). Μόλις ο Lawson διαμαρτυρήθηκε, οι προϊστάμενοί του βρήκαν μια προσχηματική δικαιολογία (*ότι δεν είχε ακολουθήσει τη διαδικασία για την ανάκτηση του λογαριασμού της …γιαγιάς του) και τον απέλυσαν. Η δίκη που θα ακολουθήσει θα έχει πολύ ενδιαφέρον διότι θα φέρει το Facebook σε πολύ δύσκολη θέση, τουλάχιστον στην Ευρώπη, όπου τα πρόστιμα για παραβίαση του GDPR μπορεί να είναι εξοντωτικά.
Ένα είναι βέβαιο. Όταν ανεβάζετε κάτι στο facebook, να ξέρετε ότι ποτέ δεν θα “ξεχαστεί”. Το δικαίωμα της λήθης, δεν θα γίνει σεβαστό όσο και να νομίζετε ότι προστατεύεστε από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και αυτό γιατί τα social media είναι τόσο σφικτά εναγκαλισμένα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν τα πάντα, ώστε κάθε νομοθετικό αντίμετρο πάει στα σκουπίδια.
Πηγή photo.gr