Η Ρωσία κλείνει σήμερα τη στρόφιγγα του Nord Stream προς την Ευρώπη

 

Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 προς την Ευρώπη τη Δευτέρα για συντήρηση, με την ημερομηνία «κλειδί» να είναι η 21η Ιουλίου, οπότε και θα φανεί αν συνεχιστούν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του συγκεκριμένου αγωγού ή θα κοπούν επ’ αόριστον.

Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη; Λίγα. Εκτάκτου ανάγκης σχέδια αν δεν επαρκέσουν οι εφεδρείες του LNG, αλλά και μέτρα τύπου πανδημίας για να μην αυξηθεί η ανεργία από μια διάχυση της «γερμανικής κρίσης» σε όλη την Ήπειρο.

Λεμέρ: H διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου η πιο πιθανή επιλογή»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή» σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».

Η ενεργειακή κρίση είναι για τον υπουργό «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.

«Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με (την Επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ για αυτό το θέμα, επομένως θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο Καναδάς επιστρέφει στη Γερμανία επισκευασμένα τμήματα του Nord Stream 1

Ο Καναδάς θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία, όπως ανακοίνωσε η καναδική κυβέρνηση. Παράλληλα, το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στη Γερμανία επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της δυνατότητάς του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

Η Ουκρανία είχε εκφράσει την Πέμπτη την αντίθεσή της στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία, όμως, φαίνεται πως δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μια δικαιολογία για τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24η Φεβρουαρίου.
Πηγή liberal.gr

Comments are closed.