Δεν θα σταματήσει να με εντυπωσιάζει η στοχευμένη διαστρέβλωση των λεγόμενων μου

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τη δήλωση του “Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού το καλοκαίρι”

Ο καθηγητής έγραψε πριν λίγο στο Facebook:
Δεν θα σταματήσει να με εντυπωσιάζει η στοχευμένη διαστρέβλωση των λεγόμενων μου.
Τι περιμέναμε λοιπόν μέσα στο καλοκαίρι:
1) μία έξαρση στο προφίλ της Πορτογαλίας, το είδαμε από το Μάιο, όλη η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αυτήν την έξαρση
2) πίεση στο σύστημα υγείας (διασωληνωμένους, ΜΕΘ) που θα ήταν πλήρως διαχειρίσιμη και υποπολλαπλάσια από πέρυσι
Τα έχουμε σχολιάσει κατ’επανάληψη τους τελευταίους 2 μήνες, μέχρι και πρόβλεψη για αριθμό κρουσμάτων κάναμε, κάτι που αποφεύγω συστηματικά.
Αυτό λοιπόν που είπα και δεν έχει καταγραφεί επαρκώς, διότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη (και γενικά στον κόσμο) έχει μειωθεί δραματικά το testing, είναι η μεταδοτικότητα και η διασπορά σε ανοικτούς χώρους της Όμικρον σε θερινούς μήνες. Κάποια ίχνη αυτού του φαινομένου τα είδαμε από την έλευση της Όμικρον στη Νότιο Αφρική τον προηγούμενο Δεκέμβριο (όπου είναι το δικό τους το καλοκαίρι), αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε το φαινόμενο. Εμείς γνωρίζοντας ότι επέρχεται μία τέτοια έξαρση διατηρήσαμε το testing σε πολλαπλάσιο επίπεδο από την υπόλοιπη Ευρώπη και για πρώτη φορά φαίνεται ξεκάθαρα αυτό το φαινόμενο.
Αυτό που ανέφερα λοιπόν είναι ότι οι υπέρμαχοι του καθαρού αέρα σε κλειστούς χώρους και της αύξηση της δραστηριότητας σε ανοικτούς χώρους, όπως εγώ, περιμέναμε να είναι μικρότερη η διασπορά. Ωστόσο με την Όμικρον το περιθώριο περιορισμού της διασποράς με αυτά τα μέσα φαίνεται ότι είναι λιγότερο από το αναμενόμενο.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσδοκία δεν έχει σχέση με το αν περιμέναμε ή οχι έξαρση μέσα στο καλοκαίρι. Όπως φαίνεται είμαστε προετοιμασμένοι πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη: α) με πολύ περισσότερα test, β) με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και σε ευάλωτους χώρους.
Είμαι σίγουρος όμως ότι η διαστρέβλωση απλά θα συνεχίζεται….

Comments are closed.