Ο Συρίγος δεν παίρνει τίποτα πίσω από τις χθεσινές δηλώσεις του

…και απαντά αν δέχθηκε επίπληξη από το Μαξίμου

Ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Εάν δεν καταλάβουμε που οφείλεται η κακοδαιμονία των ελληνικών πανεπιστημίων δεν μπορουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Το νομοσχέδιο που έγινε νόμος χθες προσπαθεί να κάνουμε αυτή την αλλαγή παραδείγματος, να φύγουμε από το πανεπιστήμιο του ’74, της μεταπολιτεύσεως και να περάσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Οι αναφορές μου αφορούσανε στο νομοσχέδιο σε σχέση με το τι αλλαζει μέσα στα πανεπιστήμια διότι ένα τμήμα του πολιτικού κόσμου βλέπει τα πανεπιστήμια μας μέσα από το πρίσμα του ’74.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το Πολυτεχνείο ως γεγονός ήταν μια μαζική παλλαϊκή αντίδραση κατά της δικτατορίας. Τρία ήταν τα γεγονότα της παλλαϊκής αντιδράσεων ήταν η κηδεία του Γ. Παπανδρέου, τα γεγονότα της Νομικής και το Πολυτεχνείο.
Ερωτηθείς αν παίρνει πίσω κάτι από τις χθεσινές δηλώσεις του
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Όπως είπα και χθες αυτά που είπα είναι κατατεθειμένα στη Βουλή, τα κρατώ μέχρι κεραίας. Η ομιλία μου είναι κατατεθειμένη και είναι σαφές ότι εξυμνώ το Πολυτεχνείο του ’73, εξηγώ ότι αυτό το οποίο γίνεται μετά το ’74 βασίστηκε ακριβώς στο ότι το Πολυτεχνείο ήταν ένα φωτεινό γεγονός μέσα στη δικτατορία από εκεί και πέρα ούτε αντιστρέφω το μύθο του Πολυτεχνείου ούτε αμφισβητώ το Πολυτεχνείο.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Πρέπει να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα στα πανεπιστήμιά μας, αν δεν καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα και που οφείλεται η κακοδαιμονία τους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Πως εκφράζεται στην πράξη η Αριστερά σήμερα στα πανεπιστήμια; Από την αντιεξουσιαστική Αριστερά κατά κύριο λόγο, είναι αυτό εικόνα μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια; …Η αντιεξουσιαστική Αριστερά δυστυχώς καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα ως προς τις καταλήψεις, ως προς αυτά τα πράγματα μέσα στα πανεπιστήμια. Δίνει τον τόνο.
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα καταργήσει το νομοσχέδιο στην περίπτωση που έρθει στην κυβέρνηση
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν είμαι σίγουρος πως θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ποτέ ξαναέρθει στην κυβέρνηση. Ελέχθησαν πολλά χθες, ένα από αυτά που ελέχθησαν ήταν ότι ο νόμος αυτός δεν θα περάσει γιατί θα το σταματήσουν στο πεζοδρόμιο οι αγωνιστικές διαδηλώσεις. Ακούστηκαν πάρα πολλά χθες το ζήτημα είναι εμείς τι θέλουμε για τα πανεπιστήμιά μας και τι θέλει η κοινωνία από τα πανεπιστήμια. Επειδή έχω την κόρη μου που φέτος έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, έχω το γιό μου που δίνει του χρόνου πανελλαδικές εξετάσεις και βίωσα όλη αυτή την εξαιρετικά δύσκολη πορεία των παιδιών, έχεις την απαίτηση όταν ολοκληρώνουν αυτή τη δύσκολη πορεία να μπαίνουν σε ένα πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου. Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε χθες φέρνει αυτό το υψηλό επίπεδο.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Βεβαίως θα εφαρμοστεί. Έχω την εντύπωση ότι και οι καθηγητές θα τον εφαρμόσουν και οι φοιτητές απομένει να φανεί στην πράξη αν έχω δίκιο ή άδικο.
Για τους πρυτάνεις
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή ο πρύτανης είναι κατ’ ουσίαν ανέλεγκτος, όχι ανεξέλεγκτος, ανέλεγκτος. Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί ο πρύτανης παρά μόνο από τη Σύγκλητο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποτελείται από 67 μέλη, άντε να συμφωνήσουν τα 67 μέλη τι ελέγχους θα κάνουν κλπ. Με το σύστημα αυτό υπάρχει έλεγχος στον πρύτανη. Ευχαρίστως να προχωρήσουμε και σε περισσότερους ελέγχους στον πρύτανη αλλά για πρώτη φορά καθιερώνεται έλεγχος στον πρύτανη.
Ερωτηθείς πώς θα γίνουν οι επόμενες φοιτητικές εκλογές με βάση το νέο νόμο
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Με ηλεκτρονικό τρόπο και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Υπάρχουν εκλογές για τις φοιτητικές οργανώσεις στις οποίες δεν παρεμβαίνει ο νόμος ούτε θα μπορούσε να παρέμβει διότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος οργανώσεως ο οποίος προστατεύεται από το σύνταγμα και από τον αστικό κώδικα και υπάρχουν και οι εκλογές για την εκπροσώπηση στα πανεπιστημιακά όργανα. Δεν μιλάμε για τις πρώτες εκλογές , οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να κατέβουν με φοιτητικές παρατάξεις, να κατεβάσουν ψηφοδέλτια, να κάνουν ότι θέλουν. Για τη συμμετοχή όμως στα πανεπιστημιακά όργανα χρειάζεται να ακολουθήσουν τη διαδικασία αλλιώς δεν θα έχουν εκπροσώπους στα πανεπιστημιακά όργανα.
Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η αστυνομία, βγήκε το προεδρικό διάταγμα, έχει εκπαιδευτεί και θα είναι μέσα όταν θα αρχίσουν τα πανεπιστήμια. Αυτός είναι ο προγραμματισμός.
Για τα τουρνικέ
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η διαδικασία αυτή προχωράει παράλληλα, είναι κάτι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Μιλάμε για εκατοντάδες κτήρια, μόνο στο ΑΠΘ είναι γύρω στα 70 κτήρια τα τουρνικέ θα μπαίνουν σταδιακά γιατί είναι μια μεγάλη δαπάνη. Επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι θα περιμένουμε να μπουν τουρνικέ παντού γιατί θα περάσουν 4-5 χρόνια.
ΔΗΜ: Αυτό το έχετε συνεννοηθεί με το υπουργείο Προστασίας του πολίτη γιατί ακούμε από το υπουργείο ότι αν δεν μπουν τα τουρνικέ δεν μπορεί να μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Έχουμε μιλήσει επανειλημμένως και με το υπουργό και με τον υφυπουργό και έχουμε δει πως θα μπει με τον πιο ομαλό τρόπο γιατί ξέρουμε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις, πως θα κινηθούμε για να μπει με τον πιο ομαλό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ερωτηθείς αν δέχτηκε κάποια επίπληξη από το Μαξίμου για την χθεσινή του τοποθέτηση
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Απολύτως καμία.
Ερωτηθείς αν θα προσυπέγραφε τη φράση συναδέλφων του ότι η χούντα έπεσε και με το αίμα των νεκρών του Πολυτεχνείου
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το Πολυτεχνείο δημιούργησε ένα ηθικό πρόβλημα πολύ σοβαρό στη χούντα, ειδικά ο μεγάλος αριθμός των νεκρών, μακάρι να είχε πέσει η χούντα από το Πολυτεχνείο θα είχαμε γλιτώσει την κυπριακή τραγωδία.

Comments are closed.