Πώς η Δεξιά εκτόπισε τον Μάριο Ντράγκι

Το γεύμα στην οικία Μπερλουσκόνι

Ενα ζεστό μεσημέρι του Ιουλίου, κάποιοι από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στη σκιά της βεράντας μιας πολυτελούς βίλας, σε μία από τις πλέον μεγαλοαστικές γειτονιές της Ρώμης. Και εκεί, μεταξύ ξιφία, σαλάτας και παγωμένου γιαουρτιού, σχεδίασαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, όπως σημειώνει σε άρθρο της για το Politico η Χάνα Ρόμπερτς.

Οικοδεσπότης στη Villa Grande, την Τρίτη 19 Ιουλίου, ήταν ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Δίπλα του ήταν ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, με εκπροσώπους άλλων ομάδων και τους βοηθούς τους.

Πώς «σφραγίστηκε» η μοίρα του Ντράγκι σε 24 ώρες
Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτης της αντιπολίτευσης, η οποία βρίσκεται τώρα σε πλεονεκτική θέση για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, παρότρυνε τους «συνωμότες» μέσω τηλεφώνου, καθώς οι συνομιλίες διήρκεσαν μέχρι την επόμενη ημέρα.

Μέσα σε 24 ώρες, η μοίρα του Ντράγκι σφραγίστηκε. Οι συνωμότες είχαν αποσύρει την υποστήριξή τους για τον μεγάλο συνασπισμό του και ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το προεδρικό μέγαρο, όπου το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε, σημειώνεται στο άρθρο του Politico.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τώρα μήνες αναταραχής. Πιθανότατα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, για να μπορέσει να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός.

Η πολιτική κρίση της Ιταλίας αποτελεί πρόβλημα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Kεντρική Tράπεζα (EKT) προσπαθεί να αποτρέψει μια διαφαινόμενη ύφεση, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπεί την ανάγκη να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με τους κινδύνους μιας νέας κρίσης χρέους που θα ξεσπάσει.

Το γεύμα Μπερλουσκόνι μία μέρα πριν την νέα ψήφο εμπιστοσύνης
Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και τα ενεργειακά αποθέματα λιγοστεύουν, ορισμένοι στην ιταλική πολιτική αναρωτιούνται τώρα αν οι δεξιοί ξέρουν πραγματικά τι έχουν κάνει.

Για τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, τα κόμματα του συνασπισμού «έπαιζαν παιχνίδια με το μέλλον του ιταλικού λαού. Οι συνέπειες αυτής της τραγικής επιλογής θα μείνουν στην ιστορία μας», δήλωσε.

Η κρίση για τον Ντράγκι ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα. Μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης στο εσωτερικό του συνασπισμού, το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων αρνήθηκε να τον υποστηρίξει σε μια σημαντική ψηφοφορία εμπιστοσύνης για ένα πακέτο βοήθειας, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ελάφρυνση της συμπίεσης του κόστους ζωής.

Ο Ντράγκι απάντησε προσφέροντας να παραιτηθεί, αλλά ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα του ζήτησε να προσπαθήσει να κερδίσει τους επικριτές του. Εκείνος συμφώνησε και προγραμμάτισε νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για τις 20 Ιουλίου.

Μια μέρα πριν από την ψηφοφορία αυτή, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους συμμάχους του σε συνάντηση, για να συζητήσουν την τακτική τους κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Αστέρες του κινηματογράφου και «fashionistas»
Η Αππία Οδός είναι η πιο λαμπερή διεύθυνση της Ρώμης, ένας ιστορικός δρόμος γεμάτος μνημεία και κατακόμβες, που οδηγεί έξω από την πρωτεύουσα προς τα πέρατα της αρχαίας αυτοκρατορίας.

Ανάμεσα στους διάσημους κατοίκους της περιοχής συγκαταλέγονται αστέρες του κινηματογράφου, όπως η Τζίνα Λολομπριγκίντα και ο Βαλεντίνο, ο 90χρονος σχεδιαστής μόδας.

Εδώ, στη Villa Grande των πέντε υπνοδωματίων του – την οποία αγόρασε πριν από 20 χρόνια και στη συνέχεια δάνεισε στον αείμνηστο σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι – ο Μπερλουσκόνι συγκέντρωσε τους συνεργάτες του για συνομιλίες.

Συνοδευόμενος από την 32χρονη φίλη του, Μάρτα Φασίνα, ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος καλωσόρισε τους καλεσμένους στη βεράντα του και ξεκίνησε τις συζητήσεις.

Ο… επίμονος Σαλβίνι
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι, σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η «πολύ ανησυχητική και ανεξήγητη συμπεριφορά του Κινήματος Πέντε Αστέρων», που πυροδότησε την κρίση την περασμένη εβδομάδα.

Όμως, μια άλλη ατζέντα κέρδιζε γρήγορα έδαφος: η ανάγκη να πέσει ο συνασπισμός του Ντράγκι και να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Ένα άτομο που ήταν στη συνάντηση δήλωσε ότι ο Σαλβίνι ήταν ο πιο φανερά επίμονος ότι η Δεξιά πρέπει να κινηθεί προς εκλογές.

Αλλά ο Μπερλουσκόνι είχε σαφώς την ίδια γνώμη, είπε το συγκεκριμένο άτομο. Παρουσίασε αρκετές σελίδες σημειώσεων, με ένα εκλογικό πρόγραμμα 20 σημείων. «Περιελάμβανε σχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη δικαιοσύνη και τις συντάξεις. Αυτή η συνάντηση ήταν το πρώτο βήμα της προεκλογικής εκστρατείας».

Η ζέστη ήταν δυσάρεστη. Οι καλεσμένοι κάθισαν και ίδρωσαν στη βεράντα, με θέα τους κήπους με την αλόη βέρα και τα μεσογειακά πεύκα.

Η δίαιτα του Μπερλουσκόνι και το… πιάτο απογοήτευσης
Το γεύμα ολοκληρώθηκε με μερίδες παγωμένου γιαουρτιού – ο Μπερλουσκόνι προφανώς βρίσκεται σε εκστρατεία υγείας – και ένα πιάτο… απογοήτευσης: Οι δεξιοί ενοχλήθηκαν που ο Ντράγκι επέλεξε να συναντήσει τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, εκείνο το πρωί, ενώ τους σνομπάρει.

Μίλησαν για την ανάγκη αναθεώρησης των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τη φορολογική αμνηστία και τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια. Έμοιαζε με πρόγραμμα για μια νέα κυβέρνηση.

Μετά από έξι ώρες, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να καλέσει ο ίδιος τον πρωθυπουργό. Η Δεξιά ήταν ξεκάθαρη για το τι χρειαζόταν – μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της κυβέρνησης Ντράγκι, χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων στο πλευρό της.

Ο Μπερλουσκόνι έμεινε στο σπίτι του, ενώ ο συνάδελφός του από την Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Σαλβίνι πήγαν στην κατοικία του Ντράγκι για την αναμέτρηση στις 7:45 μ.μ. Απαίτησαν ανασχηματισμό και αναθεώρηση της ατζέντας της κυβέρνησης.

Η συζήτηση δεν πήγε καλά. Όταν ο Σαλβίνι και ο Ταγιάνι έφυγαν, ήταν σαφές στον Ντράγκι ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν δύσκολη.

Οι δεξιοί επέστρεψαν στη Villa Grande και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα, για να διακοπούν τελικά στις 12:30 π.μ.

Το τέλος
Ξημέρωσε η Τετάρτη και η στιγμή της κρίσης του Ντράγκι είχε φτάσει. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις του, πίστευε ότι απλά δεν είχε την πολυτέλεια να συμβιβαστεί.

Ως ο μη εκλεγμένος ηγέτης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο για να βοηθήσει να βγει η χώρα από την πανδημία πέρυσι, ο Ντράγκι αισθάνθηκε ότι δεν είχε εντολή να επιδοθεί σε πολιτικές συμφωνίες.

Αν ενέδιδε σε ένα σύνολο απαιτήσεων για παραχωρήσεις από τη Δεξιά, θα ήταν η αρχή ενός παζαριού που δεν θα τελείωνε ποτέ, ένιωθε.

Έτσι, ήταν ένας θυμωμένος πρωθυπουργός, που μετέφερε το μήνυμά του στο κοινοβούλιο. Αφού αρνήθηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις της Δεξιάς, ο Ντράγκι πληροφορήθηκε ότι η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θα προσέλθουν να τον υποστηρίξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει.

Οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι επέστρεψαν στη Villa Grande μετά την ομιλία του Ντράγκι. Η Μελόνι, η 45χρονη ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», κάλεσε επανειλημμένα για συνομιλίες τον Σαλβίνι. Πίεζε τους συναδέλφους της να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό του Ντράγκι και να προκαλέσουν εκλογές.

Επιστροφή στη βίλα Μπερλοσκούνι για τα επινίκια
Το βράδυ της Τετάρτης, η ψηφοφορία τελικά ήρθε. Ο Ντράγκι κέρδισε, αλλά είχε χάσει την υποστήριξη της Δεξιάς και των «πεντάστερων». Στη συνέχεια, ο Σαλβίνι επέστρεψε στη βίλα του Μπερλουσκόνι, για ένα δείπνο που ήταν ξεκάθαρα εορταστικό.

Ωστόσο, παρά τη νίκη της, η Δεξιά ανησυχεί τώρα ότι θα πάρει και την ευθύνη για την πτώση του Ντράγκι, προκειμένου να προκαλέσει μια ψηφοφορία που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κερδίσει.

Ο Ντράγκι ήταν ένας δημοφιλής πρωθυπουργός, τον οποίο είχαν προτρέψει παγκόσμιοι ηγέτες, καθώς και χιλιάδες απλοί Ιταλοί να παραμείνει.

Εκπρόσωποι τόσο της Φόρτσα Ιτάλια, όσο και της Λέγκας, αρνήθηκαν ότι σχεδίαζαν την απομάκρυνση του Ντράγκι, επιμένοντας ότι ήθελαν μόνο να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

Ένας πολιτικός της Λέγκας δήλωσε ότι το κόμμα δεν έλαβε την απόφασή του να αποχωρήσει, παρά μόνο μετά την «πολύ σκληρή» ομιλία του Ντράγκι, ο οποίος την Πέμπτη προσέφερε… «καμία παραχώρηση».

«Σίγουρα επηρέασε την απόφαση», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. «Θέλαμε να παραμείνουμε στην κυβέρνηση – αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Ο Ντράγκι είναι «γαλήνιος»
Όσο για τον Ντράγκι, είναι προφανώς συμφιλιωμένος με τη μοίρα του, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Θα περάσει τους επόμενους μήνες, ηγούμενος μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι να σχηματιστεί η νέα.

Μετά τις συνωμοσίες και τα τελεσίγραφα – και τα γεύματα με ψητό ψάρι – ο άνθρωπος με το παρατσούκλι «Σούπερ Μάριο» λέγεται ότι είναι «γαλήνιος».
Πηγή tovima.gr

Comments are closed.