Τα νησιά Μάρσαλ σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής λόγω Covid

 

Τα Νησιά Μάρσαλ κήρυξαν κατάσταση υγειονομικής καταστροφής μετά τη μόλυνση μέσα σε μία εβδομάδα άνω του ενός δεκάτου του πληθυσμού της πρωτεύουσας Μαζούρο από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19.

«Προετοιμαζόμαστε τώρα στη Μαζούρο για την πιο δύσκολη φάση της επιδημίας», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Τζακ Νίντενταλ.

Μετά την επιβεβαίωση μερικών τοπικών κρουσμάτων στις 8 Αυγούστου, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατακόρυφα και έφθασε τις 2.800 σε μια πόλη που αριθμεί 22.500 κατοίκους.

Και η επιδημία συνεχίζει «να εντείνεται», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάσθηκε από προχθές, Σάββατο, μέχρι χθες, Κυριακή.

«Σχεδόν 75% των ανθρώπων που έκαναν τεστ, διαγνώσθηκαν θετικοί, είναι μια απίστευτα υψηλή αναλογία», πρόσθεσε.

Χάρη στους αυστηρούς κανόνες περί καραντίνας, τα Νησιά Μάρσαλ ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχαν πληγεί από την Covid.

«Το καλό στο γεγονός ότι όλες αυτές οι άλλες χώρες την είχαν πριν από εμάς, είναι ότι καταλαβαίνουμε αληθινά, από επιδημιολογικής πλευράς, πώς μεταδίδεται αυτή η παραλλαγή του ιού: σαν τη φωτιά σε μια γραμμή πυρίτιδας», πρόσθεσε ο Νίντενταλ.

Ο πρόεδρος των Νησιών Μάρσαλ Ντέιβιντ Καμπούα υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται η χώρα σε «κατάσταση υγειονομικής καταστροφής» ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

Συνολικά η χώρα έχει καταγράψει 3.000 κρούσματα και τρεις νεκρούς σε πληθυσμό 42.000 κατοίκων κατανεμημένο στα νησιά και τις ατόλες.

Οι εσωτερικές πτήσεις της Air Marshall Islands και οι μεταφορές με δημόσια πλοία προς τα απομακρυσμένα νησιά έχουν ανασταλεί από την Τρίτη για να περιοριστεί η επιδημία.

Μια ειδική πτήση, που επρόκειτο να μεταφέρει σε μερικά νησιά μια ιατρική ομάδα, δεν κατάφερε να απογειωθεί επειδή όλοι οι πιλότοι της εταιρείας Air Marshall διαγνώσθηκαν θετικοί.

Το ξέσπασμα της επιδημίας αποδίδεται στην πρόσφατη χαλάρωση των κανόνων για την καραντίνα και στον χωρίς προηγούμενο αριθμό των αφίξεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση προέβλεπε να ανοίξει τα σύνορα της χώρας και να άρει την υποχρέωση για καραντίνα κατά την άφιξη των ταξιδιωτών από την 1η Οκτωβρίου.

Οργανισμοί, κυρίως τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πρόκειται να στείλουν αυτή την εβδομάδα στα Νησιά Μάρσαλ βοήθεια που θα περιλαμβάνει επαγγελματίες της υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Νίντενταλ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Comments are closed.