Ο άγνωστος φίλος της Μέρκελ και υποστηρικτής της Union Berlin

… που οι παίκτες της δεν ήθελαν στα φάουλ να φτιάχνουν τείχος

Υπάρχει μια ομάδα ποδοσφαίρου, που διατηρεί ιδανικά και αξίες άλλων εποχών, και οι οπαδοί της, συνεχίζουν, επι δεκαετίες και νιώθουν περήφανοι γιαυτό, παρά το γεγονός που τους κάνει κακό. Αν και τα τελευταία χρόνια, έμμεσα κάποιοι τη στηρίζουν.

Καταρχάς, για όποιον δεν γνωρίζει την κατάσταση στο ποδόσφαιρο στην ανατολική Γερμανία… Η Ντιναμό Βερολίνου ήταν η ομάδα της Στάζι, και του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η ομάδα που είχε τα λεφτά, και τη στήριξη ώστε να κατακτά με ευκολία τίτλους. Παρόμοια, η κατάσταση και σε άλλες αγαπημένες ομάδες του καθεστώτος π.χ Ντιναμό Δρέσδης. Αντίθετα, η Ουνιόν Βερολίνου ήταν η λαϊκή ομάδα. Η πλειοψηφία των οπαδών της ήταν εργάτες, κυρίως μεταλλουργοί, απο φτωχές εργατικές οικογένειες. Οι οπαδοί της Ουνιόν, ήταν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς, σε σημείο που στους αγώνες, εκτός του ότι φώναζαν συνθήματα εναντίον της Στάζι, δεν ήθελαν οι παίκτες της, στα φάουλ, να φτιάχνουν τείχος. Όταν μια ομάδα κέρδιζε φάουλ, και η αντίπαλη έφτιαχνε τείχος φώναζαν: “Die Mauer Muss Weg!”, που σημαίνει “Το τείχος πρέπει να φύγει!”. Μια ομάδα με οικογενειακό κλίμα που αγαπούσε τη δημοκρατία και την ελευθερία. Οι ίδιοι πάντως έλεγαν: “Δεν είναι όλοι οπαδοί της Ουνιόν αντικαθεστωτικοί, αλλά όλοι οι αντικαθεστωτικοί είναι Ουνιόν.” Η φιλοσοφία της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε. Αντίθετα, άλλες ομάδες της ανατολικής Γερμανίας, απο ομάδες της Στάζι, μετατράπηκαν σε ομάδες με ακροδεξιούς οπαδούς.
Η Ουνιόν μετά την επανένωση της Γερμανίας, πήρε την κάτω βόλτα, (με εξαίρεση το 2001, που έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Γερμανίας), πριν οδηγηθεί στις χαμηλές κατηγορίες του γερμανικού πρωταθλήματος. Το 2005 ξεκίνησε μια “αντεπίθεση”, με αποτέλεσμα το 2008 να ανέβει στη 2η κατηγορία Γερμανίας. Το γήπεδο, όμως, ήταν παλιό (του 1920), χρειαζόταν εργασίες προκειμένου να της επιτραπεί να παίξει στη 2η κατηγορία και να το χρησιμοποιεί, δεν ήθελαν δάνειο, δεν ήθελαν χορηγία. Σχεδόν, 2500 οπαδοί της ομάδας, δούλευαν εθελοντικά για περίπου 145.000 εργατοώρες, προκειμένου να ανακατασκευάσουν όσες εργασίες μπορούσαν, και τα κατάφεραν.

Η Άνγκελα Μέρκελ, είναι γνωστό ότι αγαπάει το ποδόσφαιρο. Αν και η ίδια έχει δηλώσει οπαδός της Κότμπους (ομάδα 4η κατηγορίας), οι φήμες θέλουν να αγαπάει την Ουνιόν Βερολίνου, διότι της θυμίζουν τα “αντικαθεστωτικά” της χρόνια. Το άτομο που φροντίζει για την Ουνιόν, τη στηρίζει έμμεσα με χορηγίες, αφού οι φίλοι της Ουνιόν δεν θέλουν πλούσιους μετόχους, λέγεται ότι είναι φίλος της Μέρκελ απο εκείνη την εποχή. Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του. Οι φήμες λένε για έναν (ρώσο;) φίλο της Μέρκελ απο τα παλιά. Άτομο, που γνώρισε στη νότια Ρωσία ή στο Ντονιέσκ (της τότε Σοβιετικής Ένωσης) το 1982/1986 (έκανε ταξίδια στην περιοχή), αντικαθεστωτικός, ο οποίος εκτός του ότι ήθελε περισσότερη δημοκρατία, είχε ταλέντο να περνάει ό,τι ήθελε στο ανατολικό Βερολίνο (ποτά, τσιγάρα, δίσκους μουσικής, ακόμα και στερεοφωνικά). Επειδή το καθεστώς παρακολουθούσε τα πάντα, οι “παραγγελίες” έφευγαν, κρυφά, μέσα σε δίσκους της Νίνα Χάγκεν (που επιτρεπόταν). Οι φήμες λένε ότι αγαπάει και ο ίδιος το Βερολίνο, και το ξέρει με κλειστά μάτια. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το ίδιο άτομο που εμφανιζόταν να μιλάει η Μέρκελ με sms στο κινητό της, όταν οι Αμερικάνοι την παρακολουθούσαν, και της ζητούσε χάρες για -ανοιχτές- οικονομικές υποθέσεις που είχε, εντός ΕΕ, και όλες έκλειναν σε λίγες εβδομάδες.

Οι εταιρείες απο τις οποίες η Ουνιόν έχει λάβει χορηγίες είναι η Aroundtown και η wefox. Η πρώτη είναι μια real estate εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ιδρύθηκε το 2004. Επενδύει σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε κεντρικές τοποθεσίες σε ευρωπαϊκές πόλεις κυρίως στη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία. Μόνο στη Γερμανία κατέχει πάνω απο 95.000 διαμερίσµατα και 200 ξενοδοχεία. Η ταυτότητα των πραγματικών μετόχων δεν είναι γνωστή. Οι θυγατρικές της, όμως, συνδέονται με άτομα άλλων εταιρειών (Siemens, BMW, Lufthansa, Allianz, Volkswagen, ThyssenKrupp, Axel Springer, E.ON.), αλλά και με κυπριακές offshore ή εταιρείες απο το Λουξεμβούργο. Μιλάμε για πάνω απο 40 δις δολάρια assets σε ακίνητα. Εξάλλου, ο Yakir Gabay, Κύπριος-Ισραηλινός επιχειρηματίας εμφανίζεται να διαχειρίζεται μεγάλα ποσοστά, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι είναι δικά του, άρα και ένα 10% να έχεις εκεί είσαι μια χαρά. Η δεύτερη εταιρεία, η Wefox είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη ψηφιακή ασφαλιστική εταιρεία, που πουλά ασφάλειες μέσω διαμεσολαβητών και όχι απευθείας σε πελάτες. Η αποτίμηση της είναι στα 4,5 δις δολάρια, και μεταξύ των επενδυτών εμφανίζονται -και- κυπριακές εταιρείες, αλλά κυρίως του Αμπού Ντάμπι.

Τα Χριστούγεννα του 2019, όπως κάθε χρόνο, οι οπαδοί της Ουνιόν, μαζεύτηκαν στο γήπεδο τους ή καλύτερα στο σπίτι τους, και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, και τον ύμνο τους. Καταφέρνουν, κάθε χρόνο, και δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα, οικογενειακή. Τις επόμενες ημέρες, κυκλοφορούσε ως φήμη, ότι η Μέρκελ βρισκόταν στο γήπεδο, φήμη που προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το ίδιο βράδυ, λίγη ώρα μετά το τέλος τη εκδήλωσης, τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, σταμάτησαν, εκεί που τελειώνει η γέφυρα Ομπερμπάουμ, και κάποια άτομα (που προφανώς άτομα ασφάλειας ισχυρών αλλά και κρατική ασφάλεια), όπως και δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, πασίγνωστες (όχι και οι δύο γερμανικής καταγωγής), με σκούφους Ουνιόν, βγήκαν απο τα αυτοκίνητα, και πήγαν στο Burgermeister (το καλύτερο burger/καντίνα στο Βερολίνο), και αγόρασαν πάρα πολλά burger, μπύρες και αναψυκτικά, και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Για την ιστορία, όταν η Μέρκελ αποχώρησε, ένα απο τα τραγούδια που επέλεξε στην τελετή που έγινε προς τιμήν της, στο υπουργείο Αμυνας, ήταν της Νίνα Χάγκεν, της ανατολικογερμανίδας σταρ των 70s και 80s, το Du hast den Farbfilm vergessen του 1974.

Σήμερα, Σάββατο, στις 15:30 ώρα Γερμανίας, η Ουνιόν υποδέχεται την Μπάγιερν Μονάχου, και η νίκη θα τη φέρει στην κορυφή μετά απο 5 αγώνες πρωταθλήματος. Η σταχτοπούτα του γερμανικού ποδοσφαίρου, δεν ελπίζει τίποτα, απλά συνεχίζει την ιστορία της, και πάνω απο όλα ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απο την εκδήλωση του 2019, μαγική ατμόσφαιρα…

Comments are closed.