Βασίλισσα Ελισάβετ – Λαϊκό προσκύνημα: Με αριθμημένο βραχιολάκι στις τεράστιες ουρές

Τελευταία νύχτα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ

του Θανάση Γκαβού
Την τελευταία νύχτα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ πέρασε η βασίλισσα Ελισάβετ, με τη σορό της να αναπαύεται στην αίθουσα Bow Room, όπου το προσωπικό του βασιλικού οίκου στο Λονδίνο είχε την ευκαιρία να υποβάλει τα σέβη του.

Στις 2.22 το απόγευμα τοπική ώρα το φέρετρο με τη σορό θα μεταφερθεί με σιωπηλή πομπή από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα (ανοιχτή άμαξα μεταφοράς όπλου βολής) μέχρι το Westminster Hall στο κτίριο που στεγάζει το κοινοβούλιο, σε μία διαδρομή μήκους περίπου 1.800 μέτρων.

Το φέρετρο θα είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του θα είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

Η πομπή θα διαρκέσει 38 λεπτά και θα πραγματοποιηθεί υπό τους ήχους πένθιμων κανονιοβολισμών από το Hyde Park και της καμπάνας του ανακαινισμένου Big Ben.

Πίσω από τον κιλλίβαντα θα συμμετέχουν πεζή στην πομπή ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στις 3 τοπική το φέρετρο θα φτάσει στο Westminster Hall, το οποίο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Με πομπή της οποίας θα ηγούνται οι Πρόεδροι της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων θα μεταφερθεί από Γρεναδιέρους Φρουρούς του Λόχου της Βασίλισσας στο κέντρο της αίθουσας για να εναποτεθεί σε υπερυψωμένο βάθρο.

Μετά από μία 20λεπτη λειτουργία από τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν οδικώς για το Παλάτι.

Καθ´ όλη τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος το φέρετρο θα φρουρούν μέλη στρατιωτικών μονάδων που υπηρετούν τον βασιλικό οίκο.

Πάνω στο φέρετρο θα τοποθετηθούν η βασιλική σφαίρα και το βασιλικό σκήπτρο, το οποίο φέρει το μεγαλύτερο κομμένο πετράδι από το διαμάντι Cullinan.

Το λαϊκό προσκύνημα θα αρχίσει στις 5 τοπική. Οι σχεδιασμοί των αρχών προνοούν για ουρά που θα εκτείνεται έως και σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων.

Το χείριστο σενάριο προβλέπει αναμονή στην ουρά έως και για 30 ώρες, για αυτό οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι βέβαιοι πως θα αντέξουν την ταλαιπωρία πριν πάρουν θέση στην ουρά.

Όποιος προσέρχεται θα λαμβάνει ένα χρωματιστό και αριθμημένο βραχιολάκι ώστε να μπορεί να φεύγει για σύντομα διαστήματα από την ουρά για να βρει μια τουαλέτα ή κάτι να φάει πριν επιστρέψει.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί το Twitter για να ενημερώνει διαρκώς τους πολίτες πού βρίσκεται το τέλος της ουράς, ενώ ενημερώσεις θα υπάρχουν και από το BBC.

Οι πάνω από χίλιοι φροντιστές, εθελοντές και αστυνομικοί που θα επιτηρούν την ουρά έχουν κληθεί να εντοπίζουν περιπτώσεις ευάλωτων και ηλικιωμένων πολιτών που αισθάνονται αδιαθεσία ώστε να παρέχουν βοήθεια.

Θα λειτουργήσει παράλληλα και ουρά αφιερωμένη σε άτομα με αναπηρία, ώστε να επιταχυνθεί η είσοδός του στην αίθουσα του λαϊκού προσκυνήματος.

Στην είσοδο οι έλεγχοι ασφαλείας θα είναι εξονυχιστικοί, όπως στα αεροδρόμια και για αυτό ο κόσμος καλείται να μην έχει μαζί του νερό και υγρά και παρά μόνο μία μικρή τσάντα.

Η αναμενόμενη ταλαιπωρία, πάντως, έχει προκαλέσει κριτική από πρόσωπα του δημόσιου βίου και πρώην στελέχη του Παλατιού, που έχουν δηλώσει ότι η βασίλισσα θα προτιμούσε οι πολίτες να είχαν πρόσβαση σε κάποιο εισιτήριο με συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί επί 24 ώρες την ημέρα έως τις 6.30 το πρωί τοπική της Δευτέρας, δηλαδή περίπου τέσσερις ώρες πριν το φέρετρο αναχωρήσει με μεγαλοπρεπή πομπή μέχρι το κοντινό Αβαείο του Γουέστμινστερ για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Εκτιμάται ότι έως και 1 εκατομμύριο πολίτες θα θελήσουν να αποχαιρετήσουν από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά λόγω των ελέγχων ασφαλείας και των περιορισμών της χωρητικότητας της αίθουσας μάλλον θα προλάβουν να το κάνουν περίπου 400.000 άνθρωποι.

Η ουρά μπορεί να κλείσει αρκετές ώρες νωρίτερα από το πρωί της Δευτέρας, όταν δηλαδή οι αρχές θεωρήσουν ότι οι τελευταίοι δε θα προλάβουν να αποτίσουν φόρο τιμής από κοντά.
Πηγή skai.gr

Comments are closed.