Μυστήριο με την αναβολή του διαγγέλματος Πούτιν

 

Δεν θα πραγματοποιηθεί απόψε Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το προαναγγελθέν διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς μετά από δύο και πλέον ώρες καθυστέρησης, πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Κρεμλίνου έγραψε στο Telegram ότι το διάγγελμα αναβάλλεται.

Την ανάρτηση έκανε ο Σεργκέι Μάρκοφ, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην στενός σύμβουλος του Πούτιν. Ο Μάρκοφ έγραψε στο Telegram ότι το διάγγελμα θα γίνει τελικά αύριο, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αναβολή επιβεβαιώθηκε και από μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από τη αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού μέσου RT, Margarita Simonyan, η οποία έγραψε «πηγαίνετε για ύπνο» στο Telegram, την οποία επικαλείται ο Μαξ Σέντον των Financial Times.

Νωρίτερα με αφορμή την καθυστέρηση, ο βρετανός στρατηγός ε.α. και πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Σίρεφ σχολίασε στο “Sky News” ότι η καθυστέρηση στη μετάδοση της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «χαοτική». «Είδαμε ότι ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να είναι στις 8:00 ώρα Μόσχας. Ακολούθησε ένα tweet από το RT που έλεγε ότι δεν θα γίνει στις 8:00 ώρα Μόσχας – και ούτως ή άλλως αυτή η ώρα έχει περάσει». Ο στρατηγός άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κι ένα χάος στη ρωσική πλευρά.

Η ανακοίνωση ότι ο Πούτιν θα κάνει διάγγελμα ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία επαρχίες της Ουκρανίας θα οργανώσουν δημοψήφισμα για να αποφασίσουν την προσάρτησή τους από τη Ρωσία. Τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να ανακοινώσει “μοντέλο Κριμαίας” για τις τέσσερις επαρχίες, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι τα δημοψηφίσματα αποτελούν ακόμα μία κλιμάκωση του πολέμου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφαση της Ρωσίας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση των περιοχών αυτών, όπως ακριβώς συνέβη και με την Κριμαία, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ρωσία σε επιστράτευση, γενική ή μερική. Αυτό θα σημαίνει στην ουσία απειλή της Μόσχας ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο αν σημειωθούν στρατιωτικές ενέργειες μετά την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών.
Πηγή enikos.gr

Comments are closed.