To πρώτο debate για τις Κυπριακές εκλογές – Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας άνοιξαν τα χαρτιά τους

3ο Cyprus Forum

Μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει στα μεταξύ τους debate, έδωσαν εχθές Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο του 3ου Cyprus Forum που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono.

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατία είχαν την ευκαιρία, απαντώντας στα ερωτήματα του Δημοσιογράφου Ανδρέα Κημήτρη που συντόνιζε τη συζήτηση, να αναπτύξουν το όραμα τους για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας, για ζητήματα σχετικά με το Κυπριακό, την Οικονομία, τη Διαφθορά και όχι μόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το όραμα του σχετικά με την Κύπρο της επόμενης πενταετίας, ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε για αλλαγή που πρέπει να έρθει από τα δημόσια πρόσωπα, τα οποία οφείλουν να λειτουργούν σεμνά και ταπεινά. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα συνεχίσουμε με τις ίδιες συνταγές ή να έχουμε αλλαγή. Η αλλαγή είναι για μένα αυτό που επιζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης κι αν είναι δυνατό να το πετύχουμε από τώρα», είπε.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι για να διασφαλίσουμε το μέλλον, πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα ότι έχουμε τώρα. «Δεν κάνουμε βόλτα στο πάρκο, ούτε γράφουμε ωραίες εκθέσεις ιδεών. Πρέπει να περάσουμε από ένα ναρκοπέδιο με ασφάλεια. Αυτή η χώρα απέδειξε στα δύσκολα, ότι μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες». Και σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους εθνικούς και οικονομικούς κινδύνους, υποδεικνύοντας ότι άπαντες περιμένουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δημιουργία προοπτικής για τους νέους ανθρώπους και τη μεσαία τάξη, είναι το όραμα του για την επόμενη πενταετία είπε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. «Επειδή οι νέοι σήμερα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να έχουν λιγότερες ευκαιρίες από αυτές των γονέων τους. Και υπέδειξε ότι σε όλες τις χώρες η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. «Στόχος είναι ένα δημόσιο σχολείο πρότυπο, σε συνάφεια με τις οικονομικές ανάγκες. Δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο γνώσεις ούτε μόνο δεξιότητες. Το πιο σημαντικό είναι ο μαθητής να μαθαίνει πώς να ξεχωρίζει τι είναι σημαντικ », είπε κληθείς να αναφερθεί σε θέματα παιδείας.

«Παιδεία όπως λέχθηκε είναι η καλύτερη επένδυση. Έχουμε καλούς εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμη πιο πάνω. Από τη γνώση να πάμε στις δεξιότητες. Πρωτίστως όμως στον αλληλοσεβασμό. Είναι πολύ σημαντικός ο αλληλοσεβασμός γιατί θα καταπολεμήσουμε το bullying και την παραβατικότητα. Ναι στο ολοήμερο σχολείο αλλά προαιρετικό» είπε από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Συνειδητά ξεκινήσαμε την παρουσίαση του προγράμματος μας από την Παιδεία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δεξιότητες και κριτική σκέψη. Στη σύνδεση Παιδείας με Οικονομία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε φοιτητές/εργαζόμενους σε κορεσμένα επαγγέλματα. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Comments are closed.