Ο απολογισμός της εβδομάδας

…από τον Άκη Σκέρτσο

Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας στο Facebook

Στο κλείσιμο μιας πυκνής -σε γεγονότα και αποτελέσματα- εβδομάδας ένας σύντομος απολογισμός:

-Οικονομία
– Η νέα μεγάλη επένδυση cloud region της Google μετατρέπει σε ψηφιακή πύλη τη χώρα μας και εκτιμάται ότι θα προσθέσει πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη οικονομία 2,2 δις ευρώ και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας έως το 2030.
– Η Ελλάδα ολοκλήρωσε νωρίτερα του αναμενόμενου 28 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά ορόσημα του ταμείου ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του ΤΑΑ ύψους 3,6 δις ευρώ έως το τέλος του 2022.
– Παρά την διεθνή οικονομική αβεβαιότητα το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας -ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη- και ο Σεπτέμβρης έκλεισε με σχεδόν 50% αύξηση τουριστικών αφίξεων και εσόδων σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κοινωνία
– Λειτούργησαν τα νέα ψηφιακά ΚΕΠΑ που δίνουν τέλος στην ταλαιπωρία της ντροπής που υφίσταντο έως σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους προκειμένου να λάβουν την αναγκαία κρατική στήριξη.
– Απονεμήθηκε το 97% των εκκρεμών συντάξεων με στόχο έως το τέλος Οκτωβρίου να εκλείψει εντελώς αυτή η απαράδεκτη παθογένεια του ασφαλιστικού μας συστήματος.
– Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του κράτους για τον ιό HIV.
– Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος μηχανισμός εναέριας διάσωσης για πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών σε δομές υγείας.

Ασφάλεια-άμυνα
– Χάρη στην συνεπή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται με νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις από το 2019 έως σήμερα, ξεριζώθηκε ένα άβατο ανομίας στις φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης του Πολυτεχνείου.
– Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του πολεμικού μας ναυτικού η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, αντιναύαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Ενεργειακή κρίση
– Η ΕΕ υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπέρ-εσόδων από τις εταιρίες ενέργειας δίνοντας σαφή απάντηση σε όσους μιλούσαν για το «ισπανικό μοντέλο» ή για ανεφάρμοστες ιδέες περί πλαφόν στην λιανική.
– Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την γαλλική TOTAL που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως τον Μάρτιο του 2023 ακόμη κι αν έχουμε το ακραίο σενάριο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.
– Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός Φυσικού Αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αυτά για να διαχωρίζουμε τον “πολιτικό θόρυβο” από την παραγωγή απτού και ορατού έργου που βελτιώνει τις ζωές όλων μας.

Comments are closed.