Πώς μπορεί το blockchain να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε συναλλαγές στο μέλλον


 

Ίσως να γνωρίζετε τι είναι το blockchain, αλλά μπορεί και όχι. Το Blockchain είναι ένας κοινόχρηστος, αμετάβλητος κατανεμημένος λογιστικός κατάλογος, μια αλυσίδα μπλοκ ή ένα μητρώο (ledger) που αποθηκεύει και επαληθεύει πληροφορίες και δεδομένα. Το blockchain διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής συναλλαγών και παρακολούθησης περιουσιακών στοιχείων. Μπορεί να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

Ουσιαστικά, το Blockchain αποτελεί ασφαλές και αποκεντρωμένο αρχείο συναλλαγών, λόγω του περίπλοκου συστήματος κρυπτογράφησης αλλά και επειδή οποιοδήποτε τρίτο μέρος στις συναλλαγές είναι περιττό.

Αυτό που έστρεψε την προσοχή στο blockchain είναι τα κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα το Bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους και πλέον γίνονται αποδεκτά για την εκτέλεση συναλλαγών από πολλές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα οι στοιχηματικές. Μια από αυτές είναι και η NetBet.

Πολλοί πιστεύουν πως το blockchain θα αλλάξει πολλά σημαντικά πράγματα, όπως τον τρόπο που κάνουμε την δουλειά μας αλλά και τον τρόπο που εκτελούμε συναλλαγές. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στις συναλλαγές.

Πολλοί πιστεύουν πως θα γεννηθεί ένα “διαδίκτυο αξίας”, το οποίο θα αποτελεί μια παγκόσμια πλατφόρμα που σε κατανεμημένες βάσεις δεδομένων θα επιτρέπει την άμεση και ασφαλή πραγματοποίηση συναλλαγών.

Σύμφωνα με το International Business Machines Corporation και με μια έρευνα που έγινε για το blockchain, το 14% των ιδρυμάτων της χρηματοπιστωτικής αγοράς “αναμένουν να έχουν λύσεις blockchain στην εμπορική παραγωγή”. Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερες δημόσιες αρχές, εταιρείες, οργανισμοί και φορείς θα επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και θα ξεκινήσουν να την εφαρμόζουν. Πολλοί πιστεύουν πως το blockchain θα φέρει κάποιου είδους επανάστασης, παρόμοια με αυτή που έγινε από την εμφάνιση του διαδικτύου, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά την κοινωνία.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η τεχνολογία αυτή καθιστά περιττή την ύπαρξη ενδιάμεσων προσώπων. Αυτό σημαίνει πως εφόσον η χρηματοπιστωτική αγορά ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, τότε οι συναλλαγές θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα, χωρίς την εμπλοκή τρίτων και ανεξάρτητα από την τοποθεσία και την γεωγραφική θέση του καθενός. Οι επιβεβαιώσεις των πληρωμών να γίνονται άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει τρίτος, όπως για παράδειγμα μια τράπεζα! Δεν θα γίνονται διπλές εγγραφές, μη εμπιστευτές καταχωρήσεις και γενικά η τεχνολογία αυτή θα μειώσει την πιθανότητα σφαλμάτων. Γενικά θα επικρατεί μια ασφάλεια και μια ακρίβεια.

Παρόλα αυτά, ενώ το blockchain υπάρχει και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, η διαδικασία της υιοθέτησης του εξαρτάται από την ωριμότητα των ιδρυμάτων, οργανισμών, της χρηματοοικονομικής αγοράς και των πολιτών γενικά. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε αυτή την τεχνολογία, να την εξελίξουμε και να την προσαρμόσουμε στις υπηρεσίες μας και στην τεχνολογία που χρησιμοποιούμε.

Τελικές Σκέψεις

Η blockchain τεχνολογία αποτελεί μητρώο που λειτουργεί και επεξεργάζεται συναλλαγές μέσω περίπλοκων μαθηματικών πράξεων και που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και ακρίβεια στις συναλλαγές μας. Η υιοθεσία αυτής της τεχνολογίας από την κοινωνία θα φέρει τεράστιες, σχεδόν επαναστατικές, αλλαγές στον τρόπο που ζούμε. Η εφαρμογή της blockchain τεχνολογίας θα έχει επίδραση στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, στην διακυβέρνηση, στις ψηφοφορίες, στην διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και στην διαχείριση των δικαιωμάτων που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία.

Πολλά πρόκειται να αλλάξουν με την τεχνολογία αυτή και πολύ πιθανό να μην βρισκόμαστε πολύ μακριά από τέτοιες ραγδαίες αλλαγές!

Comments are closed.