Δελτία one night stand

Με εξαίρεση το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ που καταγράφει σταθερά μονοψήφια ποσοστά τηλεθέασης, και μάλιστα εξαιρετικά χαμηλά, δηλαδή κάποιες φορές και κάτω από το 5%… Τα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών κινούνται χωρίς ποσοτικές εξάρσεις. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις μέχρι τώρα, περίπου δηλαδή έναν μήνα μετά την έναρξη της σεζόν, παρόλο που ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι πολύ σκληρός, σχεδόν αδυσώπητος!

Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών εκτός από διαφορετικές ώρες έναρξης και λήξης, έχουν και διαφορετικό τρόπο μέτρησης της τηλεθέασης. Ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί μετρούν τις επιδόσεις τους μόνο στο κοινό 18-54, ενώ άλλοι μετρούν μόνο το σύνολο του κοινού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι μιλώντας για δελτία ειδήσεων, δηλαδή ενημέρωση, καλό είναι να μην εξαιρούνται κοινά… Και συγκεκριμένα να μην εξαιρούνται από τη μέτρηση της τηλεθέασης οι άνω των 54 ετών. Με λίγα λόγια και οι 55+ ψηφίζουν, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανήκουν στην ίδια κοινωνία που ανήκουν και οι κάτω των 54 ετών… Και το βασικότερο όλων, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι.

Προφανώς όμως κάποιοι σταθμοί είναι πιο δυνατοί στα εμπορικά κοινά, και κάποιοι πιο αδύναμοι… Και με αυτό το κριτήριο πορεύονται και στις τηλεθεάσεις που αφορούν στα δελτία ειδήσεων… Μόνο που τα δελτία ειδήσεων δεν πουλάνε προϊόντα έως τώρα τουλάχιστον, για να ενδιαφέρει η αγοραστική δύναμη του κοινού κλπ.

Κατά τα άλλα τα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών, παρά τις διαφοροποιήσεις στα προφίλ τους ως αποτέλεσμα του “μείγματος” των θεμάτων τους, δεν έχουν θεαματικές διαφορές μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα όλοι “παίζουν” περίπου τα ίδια θέματα. Η διαφορά τους είναι στο ότι κάποιοι δίνουν βαρύτητα στα πολιτικά και στα ελληνοτουρκικά, και άλλοι στα κοινωνικά, αστυνομικά και εθνικά θέματα. Άλλοι φιλοξενούν αρκετά ελεύθερα θέματα και άλλοι περισσότερα διεθνή.

Από κει και πέρα οι προτιμήσεις των τηλεθεατών εξαρτώνται από το πρόγραμμα που παρακολουθούσε πριν, ή από το τι θα παρακολουθήσει στη συνέχεια του δελτίου, από τον παρουσιαστή, από το πόσο κοντά ή μακριά νιώθει πολιτικά με αυτό που πιστεύει ότι εκπέμπει ο σταθμός ή το δελτίο ειδήσεων… Όπως και να ‘χει όμως κάθε δελτίο ειδήσεων έχει έναν σταθερό πυρήνα τηλεθεατών, μια σκληρή μάζα που κατά κάποιον τρόπο δίνει ραντεβού και είναι πιστό κάθε βράδυ… Και το υπόλοιπο που αναδεικνύει τον κερδισμένο της βραδιάς (και ορίζει τη σειρά) μοιάζει λίγο με one night stand!

Εχθές πάντως, μια τυπική ημέρα ειδησεογραφικά – ανεξάρτητα από την ώρα έναρξης, πρώτο στο σύνολο του κοινού τερμάτισε το δελτίο ειδήσεων του ALPHA με 13,8%, δεύτερο το δελτίο του STAR με 13,2%, και ακολούθησαν ο ΣΚΑΙ με 12,4%, το MEGA με 12,3%, ο ΑΝΤ1 με 9,6%, το OPEN με 7,3% και τελευταίο το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με 4,2%.

Αντίστοιχα στο δυναμικό κοινό (18-54) πρώτο τερμάτισε το δελτίο του MEGA με 13,4%, δεύτερο το δελτίο του ΑΝΤ1 με 12,9%, και ακολούθησαν ο ALPHA με 12,6%, το STAR με 11,3%, ο ΣΚΑΙ με 8,2%, το OPEN με 7.1%, και τελευταίο το δελτίο της ΕΡΤ με 2,8%.

Comments are closed.