Είναι αξιόπιστη ή όχι η Nielsen;

 

Παρακολουθούσαμε την “απολογία” Μάνεση (όχι απευθείας από την τηλεόραση, αλλά από βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο)… Και παρατηρήσαμε ότι έχει ρίξει δραματικά τους τόνους ο δημοσιογράφος σε σχέση με τις “καταγγελίες” της περασμένης εβδομάδας (που ήταν σε πολλά ντεσιμπέλ)! Αυτήν τη φορά περιορίστηκε να επισημάνει μόνο κάποια παράδοξα από τα επεξεργασμένα στοιχεία που βγάζουν τα κανάλια.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Μάνεσης, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στο τηλεοπτικό κοινό ότι δεν γίνεται να δηλώνει ότι παραιτείται, ότι φεύγει από την τηλεόραση, και να μη συγκινείται κανείς, δηλαδή να μην εκτοξεύεται η εκπομπή σε νούμερα τηλεθέασης! Ενώ την ίδια ώρα γινόταν χαμός στα sites με το θέμα του! Αυτό είπε!

Καταρχάς να πούμε ότι η Nielsen στέλνει στοιχεία στα κανάλια και στη συνέχεια τα στελέχη των καναλιών τα επεξεργάζονται… Αυτά λοιπόν που κυκλοφορούν δημόσια στα sites και τις εκπομπές, είναι τα επεξεργασμένα νούμερα των καναλιών. Επίσης να σημειωθεί κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι η Nielsen στην πραγματικότητα κάνει μια δημοσκόπηση που δείχνει την τάση… Δεν είναι ψηφοφορία! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα νούμερα που εμφανίζονται υπάρχει στατιστικό λάθος… Δεν βάζει δηλαδή κάλπη και ψηφίζουν όσοι έχουν τηλεόραση! Υπάρχει ένα μικρό δείγμα που έχει επιλεγεί και με αναγωγές, αλλά και άλλες μαθηματικές μεθόδους προκύπτει ένα στατιστικό αποτέλεσμα.

Από κει και πέρα υπάρχουν παράδοξα, ακόμη και λάθη υπάρχουν… Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του… Πιθανόν να χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός ή μια βελτίωση.

Την περασμένη εβδομάδα το Enimerosi24 δημοσίευσε την επιστολή τηλεθεατή που διαθέτει μηχανάκι (εδώ)… Είπε πολλά, συγκρατήσαμε όμως ότι δεν βλέπουν πρωινές εκπομπές, που σημαίνει έχουν κλειστή την τηλεόραση σπίτι τους εκείνες τις ώρες… Άρα στο μικρό δείγμα της Nielsen – προφανώς, θα φαίνεται μηδέν!

Εν κατακλείδι το θέμα δεν είναι κάποια μεμονωμένα παράδοξα ή κάποια λάθη του συστήματος, που όμως δεν επηρεάζουν τη μεγάλη εικόνα… Διότι η μεγάλη εικόνα είναι για παράδειγμα ότι αυτήν τη στιγμή το κανάλι του Νίκου Μάνεση (ο Alpha) φιλοξενεί τον “Σασμό” που είναι η πρώτη σειρά σε τηλεθέαση… Ή μήπως δεν είναι για τον κύριο Μάνεση, αφού δεν είναι αξιόπιστα τα νούμερα της Nielsen;

Comments are closed.