Λιζ Τρας: Πώς εξελίχθηκε η τελευταία μέρα της στην Ντάουνιγκ Στριτ

Τα sms έως τα ξημερώματα

Ξύπνια όλη τη νύχτα έμεινε η Λιζ Τρας, στέλνοντας μηνύματα σε φίλους έως στις 4 το πρωί. Οι πιο στενοί σύμμαχοι της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας ήξεραν ότι το… παιχνίδι τελείωσε χθες όταν τα κινητά τους τηλέφωνα άρχισαν να παίρνουν φωτιά τα ξημερώματα.

Η πρωθυπουργός έστελνε μηνύματα σε φίλους αργά το βράδυ έπειτα από μια χαοτική μέρα στο Γουέστμινστερ. Εν μέσω συγκλονιστικών σκηνών στα λόμπι της ψηφοφορίας των Commons το βράδυ της Τετάρτης, οι βουλευτές των Τόρις ακούστηκαν να της φωνάζουν, «Είναι χάος».

«Ακουγόταν τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα συνέβαιναν τα πράγματα», είπε ένας φίλος της. «Αλλά πίστευε ότι θα μπορούσε να επιβιώσει. Τότε άρχισαν να ξαναβγαίνουν τα κείμενα το επόμενο πρωί και η διάθεσή της είχε αλλάξει. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα σε ανθρώπους στις 4 το πρωί και μέχρι εκείνο το σημείο φαινόταν να είχε συνειδητοποιήσει ότι μάλλον είχε τελειώσει».

Έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η διάθεση μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών ήταν επίσης σκοτεινή. Πρώτος από τα μπλοκ ήταν ο βουλευτής του North Dorset Simon Hoare, ο οποίος εμφανίστηκε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 λίγο μετά τις 7 το πρωί για να εκδώσει μια καταδικαστική ετυμηγορία. «Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο δράσης, είναι μάχη σώμα με σώμα σε καθημερινή βάση», είπε. «Μπορεί να γυρίσει το πλοίο; Ναι, αλλά υπάρχουν περίπου 12 ώρες για να το κάνει» σημείωσε.

Μέσα στο «Νο10» χθες, η Λιζ Τρας είχε συγκεντρώσει τους πιο στενούς της βοηθούς στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσουν την έξοδό της.

Ο επικεφαλής του προσωπικού Mark Fullbrook, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Simon Case και ο ιδιωτικός γραμματέας της δημόσιας υπηρεσίας Nick Catsaras συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να μιλήσει με τον Sir Graham για να αξιολογήσει εάν υπήρχε ελπίδα επιβίωσης πριν συμφωνήσουν τα σχέδια για τη διαδοχή.

Θα έπρεπε επίσης να ενημερώσει τον Βασιλιά ότι, έπειτα από μόλις 44 ημέρες στη δουλειά, η δική της βασιλεία είχε τελειώσει.

Ακόμη και μέσα στο Νο10, η απόφασή της ήταν ένα μυστικό. Ο Sir Graham εθεάθη να μπαίνει στο Νο10 από μια πίσω πόρτα στις 11.40 π.μ. Εκείνη τη στιγμή, ο επίσημος εκπρόσωπός της ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι «δεν υπήρχαν σχέδια» να δει τον πρόεδρο του 1922 και ότι σχεδίαζε να αγωνιστεί. Όμως, έξω, οι ενδείξεις που έδειχναν την επικείμενη αποχώρηση της πρωθυπουργού ήταν σαφείς.

Στις 12.25 μ.μ., η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Therese Coffey έφτασε στο Νο 10 για να συμμετάσχει στη συνάντηση με την πρωθυπουργό και τον Sir Graham. Δεκατέσσερα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος του κόμματος Sir Jake Berry, ο οποίος θα επέβλεπε τον διαγωνισμό για την εύρεση του νέου ηγέτη, συμμετείχε στη συνάντηση.

Ήταν 1.33 μ.μ., όταν η μαύρη πόρτα άνοιξε αιφνιδιαστικά και η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ βγήκε στο πεζοδρόμιο.

Η Λιζ Τρας με ένα αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ήξεραν. Φόβος, προαίσθημα, ταπείνωση – και λίγοι θα την κατηγορούσαν ότι αισθάνεται απελπιστικά χαμένη. Μόλις 44 μέρες πριν, είχε σταθεί στο ίδιο σημείο και ενθουσιασμένη αναφέρθηκε στις απεριόριστες φιλοδοξίες της για το μέλλον της χώρας.
Πηγή enikos.gr

Comments are closed.