Διαμαρτύρεται ο Ζούλας για την τηλεθέαση της ΕΡΤ

… αλλά και ο πρωθυπουργός “Σασμό” στον ALPHA βλέπει

Προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΡΤ Κ. Ζούλα για τις μετρήσεις τηλεθέασης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ στην πραγματικότητα είπε ότι είναι ξεπερασμένος ο τρόπος που γίνεται η μέτρηση, μιας και ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών παρακολουθεί προγράμματα της τηλεόρασης από άλλες συσκευές (βλ. κινητά τηλέφωνα, tablet κ.α) που δεν καταγράφεται. Εν μέρει είναι σωστό, αλλά υπάρχουν και πολλές ενστάσεις από την αγορά (που σπάνια πέφτει έξω)!

Η τάση λοιπόν αποτυπώνεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο που έχουν οι παραγωγές της ΕΡΤ, δεν αδικούνται δηλαδή! Για παράδειγμα το “Κάνε ότι κοιμάσαι” είναι φανερό και από τα στοιχεία της Nielsen ότι έχει δυναμική, σε αντίθεση με τα “Νούμερα” που έχουν μικρότερη δυναμική… Η ίδια δυναμική επιβεβαιώνεται και στα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΡΤ (επικαλούμενος τις δημοτικότητες του ERTFLIX), όταν έκανε λόγο για 2,3 εκ επισκέψεις στο “Κάνε ότι κοιμάσαι” ή το 1,4 εκ στο “Χαιρέτα μου τον πλάτανο” ή οι 500 χιλιάδες προβολές στο “Νύχτα Αυγούστου”. Ομολογουμένως εντυπωσιακά στοιχεία, αλλά για την αγορά δεν λένε κάτι παραπάνω από τα νούμερα της Nielsen!

Η τηλεόραση εξακολουθεί να απορροφά τη μερίδα του λέοντος στη διαφήμιση, και όχι τα κινητά και τα tablet! Η πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης ως μαζικό μέσο δεν απειλείται, ούτε από τα κινητά ούτε καν από τα σόσιαλ μίντια… Η τηλεόραση εξακολουθεί να επηρεάζει και να διαμορφώνει συνήθειες με την ίδια ένταση όπως και στο παρελθόν, απλώς έχουν προστεθεί κι άλλα μέσα στη ζωή των πολιτών. Δεν είναι όμως τυχαίο, ότι η ακριβή διαφήμιση πηγαίνει ακόμη στην τηλεόραση και όχι σε πλατφόρμες, σε sites ή social media!

Εν κατακλείδι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΕΡΤ τα τελευταία τρία χρόνια ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα… Και οι παραγωγές της είναι εξαιρετικές και με απήχηση! Η σειρά όμως που κάνει θραύση και σπάει ταμεία – αρέσει ή δεν αρέσει, είναι ο “Σασμός” στον ALPHA που βλέπει και ο πρωθυπουργός κατά δήλωση του, και όχι το “Κάνε ότι κοιμάσαι”!

Και κάτι τελευταίο, για το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τι φταίει που δεν κάνει νούμερα: Η μέτρηση της Nielsen ή η αλλαγή στις συνήθειες των τηλεθεατών; Δεν είπε κάτι ο πρόεδρος, δεν το πρόσεξε;

Comments are closed.