Η Γιούλα Παπαδοπούλου προσκεκλημένη επιμελήτρια στο project “Perspectives”

…της Videonale (Βόννη)

Videonale / Perspective #5: The space between

Η Γιούλα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Video Art Μηδέν, συνεργάζεται με τη Videonale, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά φεστιβάλ για τη βιντεοτέχνη (Βόννη, Γερμανία) και επιμελείται μια ενότητα με έργα από το αρχείο της διοργάνωσης, στο πλαίσιο του online project “Perspectives”. Η ενότητα έχει τίτλο “The space Between” και θα παραμείνει μόνιμα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του ιστορικού αρχείου της Videonale: https://archive.videonale.org/en/perspectives/perspektive-5-der-raum-dazwischen

Η Videonale – Festival for Video and Time-Based Arts είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικά φεστιβάλ για τη βιντεοτέχνη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Από τότε που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1984, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ βίντεο, στο οποίο έχουν συμμετάσχει σημαντικοί πρωτοπόροι καλλιτέχνες όπως οι Dara Birnbaum, Joan Jonas, Gary Hill, Tony Oursler, Marcel Odenbach, Bill Viola, Robert Cahen κ.α. Για πολλούς από αυτούς τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, η Videonale ήταν η πρώτη τους ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα διεθνές κοινό. Μέχρι σήμερα η Videonale έχει παραμείνει πιστή στην ιδρυτική της αρχή να εστιάζει στις τρέχουσες τάσεις των τεχνών που βασίζονται στο χρόνο και να τις παρουσιάζει στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο κυρίως νέων καλλιτεχνών.

Πρόσφατα η Videonale ξεκίνησε μια σειρά θεματικών ενοτήτων από το ιστορικό αρχείο της, με τίτλο “Perspectives”, στο πλαίσιο της οποίας προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από διάφορες διοργανώσεις και χώρες παρουσιάζουν online επιλογές έργων από το αρχείο της Videonale με βάση έναν δικό τους θεματικό/εννοιολογικό άξονα. Το αρχείο αποτελείται από βίντεο αφηγήσεις από όλα τα μέρη του κόσμου που συχνά διαφέρουν έντονα ως προς τη μορφή και την καλλιτεχνική έκφραση. Κάθε προσκεκλημένος επιμελητής καλείται να επιλέξει από τα διαθέσιμα έργα του αρχείου για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα προβάλλει μια προσωπική εστίαση στο υλικό του αρχείου.

Στην 5η ενότητα της σειράς, η Γιούλα Παπαδοπούλου διερευνά και ανακαλύπτει τον “ενδιάμεσο χώρο” μέσα σε έργα που εκφράζουν μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διχοτομία και αντίφαση:
“Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταξύ πραγματικότητας και εικονικότητας, μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού.

Οι ζωές μας είναι κατά κάποιο τρόπο σουρεαλιστικές από τη φύση τους, καθώς ζούμε σε έναν ατελείωτο βρόχο αμέτρητων αντιφάσεων: κίνηση και ακινησία, ταχύτητα και βραδύτητα, κοινωνικότητα και μοναξιά, αισιοδοξία και απαισιοδοξία, συνείδηση και ασυνειδησία, νόημα και κενό, δημιουργικότητα και καταστροφή, ελευθερία και υποταγή, πνευματικότητα και υλικότητα, παρουσία και απουσία, ουτοπία και δυστοπία. Και, στο τέλος, νιώθουμε ότι ισορροπούμε ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία, σε κάθε βήμα της διαδρομής, κάθε στιγμή.

Ο προσωρινός χαρακτήρας – και η ονειρική ασάφεια – της ύπαρξής μας αντανακλάται σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας και εμπειρίας, που αιωρείται κάπου ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη. Κάθε τόσο, μπορεί να πιστεύουμε ότι έχουμε συλλάβει το νόημα της ζωής και την ουσία της ύπαρξης μας, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε επίσης ότι η αντίληψη μας για τον κόσμο ολισθαίνει στην εξαπάτηση και την ψευδαίσθηση. Τα επιλεγμένα έργα διερευνούν τη ρευστότητα της ανθρώπινης εμπειρίας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, εστιάζοντας στη σχέση μας με τη φύση και με τον εαυτό μας και στην αντίληψή μας για το τι βιώνουμε και για τα πράγματα που μας περιβάλλουν.”

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Viktor Brim, Sanaz Sohrabi, Jasmin Bigler & Nicole Weibel, Stefanie Ohler, Sabrina Labis, Erik Levine, Andrew Norman Wilson.

Πληροφορίες και link για την παρακολούθηση των έργων: https://archive.videonale.org/en/perspectives και https://verein.videonale.org/

Comments are closed.