Ικανοποιημένοι οι νέοι από τη ζωή τους

Πιστεύουν στη δημοκρατία, υφίστανται μπούλινγκ – Δημοσκόπηση της ALCO για τους νέους στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA

Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO για τον Alpha που αφορά στους νέους, παρουσιάστηκε εχθές το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος, ενώ την έρευνα σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο στούντιο βρέθηκε και ο Στρατής Χατζησταματίου, που πρωταγωνιστεί στο «Σασμό», εκφράζοντας τη δική του άποψη ως νέος άνθρωπος για τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 63% των νέων ηλικίας 17-34 ετών είναι αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι απο τη ζωή τους. Όσοι δε, δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» από τη ζωή τους, νιώθουν ελπίδα και σιγουριά, συνήθως ζουν με τον άνθρωπό τους και όχι με την οικογένεια τους, ενώ αναφέρουν ότι έχουν ένα εισόδημα που τους επιτρέπει να ζουν καλά.

Ένας στους δύο νέους και νέες δηλώνει ότι έχει αρκετό ή πολύ έλεγχο σε όσα συμβαίνουν, ενώ σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά τους, πρώτη καταγράφεται η ελπίδα (25%) με την ανασφάλεια δεύτερη, στο 24%. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αρνητικά συναισθήματα – οργή, απογοήτευση, μοναξιά, καταπίεση – κυριαρχούν έναντι των θετικών – χαρά, σιγουριά – παρά το γεγονός ότι έξι στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Επίσης σε ποσοστό 65% οι νέοι δηλώνουν οτι δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβαση σε επαγγελματική εξέλιξη, το 67% δεν είναι ικανοποιημένοι από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, και ακόμα χαμηλότερη είναι η ικανοποίηση ως προς τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Το 85% των νέων δηλώνει ότι η δημοκρατία είναι το προτιμότερο από όλα τα πολιτεύματα. Ενώ το 66% αναφέρει ότι θα ψηφίσει, παρότι πάνω από 8 στους δέκα λένε ότι οι απόψεις τους δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Τέλος το 46% δηλώνει ότι έχει δεχθεί μπούλινγκ ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το 52% για σωματικό βάρος, το 46% για τις πεποιθήσεις, το 26% για το ντύσιμο και 25% για το φύλο.

Comments are closed.