Αθέμιτος ανταγωνισμός και παραπλάνηση κοινού

… να εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι υποψήφιοι βουλευτές μέχρι την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου

“Περιστρεφόμενη πόρτα” τιτλοφορεί το άρθρο της στην “Καθημερινή” η Αγγελική Σπανού. Ωστόσο η απόφαση της Πόπης Τσαπανίδου να αποδεχθεί την πρόταση Τσίπρα μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις, γίνεται αφορμή να φωτιστεί ξανά, εκτός από το συγκεκριμένο φαινόμενο (της περιστρεφόμενης πόρτας), και το παραπλανητικό να εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι μέχρι την τελευταία στιγμή πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα με το ένα ή το άλλο κόμμα!

Διαβάστε όμως στη συνέχεια το εξαιρετικό άρθρο της Αγγελικής Σπανού που δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή”: Εξι μήνες πριν (30/6/22), η Πόπη Τσαπανίδου πήρε συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open. Βρισκόταν, δηλαδή, ως δημοσιογράφος, απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου είναι πλέον στενή συνεργάτις, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι μεσολάβησε;

Συζητήσεις επί συζητήσεων, με όρους εχεμύθειας που τηρήθηκαν, και διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση του επαγγελματικού της μέλλοντος ως βουλευτή Επικρατείας και, πιθανώς, αργότερα, ως ευρωβουλευτή. Τίποτα ασυνήθιστο.

Η Ν.Δ. εξέλεξε το 2019 έντεκα δημοσιογράφους βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έξι και δύο αντίστοιχα. Αρκετοί ακόμη ήταν υποψήφιοι αλλά δεν τα κατάφεραν. Γιατί όχι;

Προφανώς δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα και ικανότητες οι δικηγόροι που γεμίζουν τη Βουλή. Ούτε πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Αλλού, στην Ευρώπη γιατί στις ΗΠΑ δεν συνηθίζεται, δημοσιογράφοι έχουν φτάσει μέχρι και την ηγεσία. Είναι κακό;

Σίγουρα δεν είναι καθόλου καλό να εμφανίζεται ως δημοσιογράφος ένας υποψήφιος βουλευτής μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετάσχει. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και παραπλάνηση, με δόλο, του κοινού. Συμβαίνει τώρα.

Είναι ακόµη χειρότερο να πολιτεύεται ένας δημοσιογράφος πίσω από το μικρόφωνο ή το πληκτρολόγιο προσπαθώντας να εξασφαλίσει πρόταση από κόμμα. Πόσο μάλλον επειδή απέτυχε να εκλεγεί την πρώτη ή τη δεύτερη φορά και έμεινε χωρίς μισθό. Επίσης, συμβαίνει τώρα.

Αυτό που δεν συμβαίνει είναι να θεωρείται υποχρεωτική μια cooling off period πριν η επόμενη Τσαπανίδου μετακινηθεί από το τηλεοπτικό στούντιο στο κομματικό γραφείο. Η αλλαγή δημοσιογραφικής και κομματικής ταυτότητας από τη μια μέρα στην άλλη είναι προσβλητική και για τους τηλεθεατές και για τους ψηφοφόρους.

Γιατί είναι σαν να καταργούνται ακόμη και τα προσχήματα. Ετσι κι αλλιώς υπάρχει πρόβλημα σύγχυσης ορίων και ρόλων στο πολιτικομιντιακό στερέωμα, πόσο μάλλον όταν αυτός που έθετε τις ερωτήσεις στον πολιτικό αρχηγό, δίνει τις απαντήσεις για λογαριασμό του έπειτα από ένα εξάμηνο.

Είναι καλή επιλογή η Τσαπανίδου για τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν σκοπός ήταν να κάνει εντύπωση, πολύ. Ξάφνιασε, έφερε σε αμηχανία τα άλλα κόμματα και την «Ομπρέλα», απέδειξε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει φαντασία, παίρνει ρίσκα, αιφνιδιάζει. Αρα, έκανε κίνηση ματ;

Μέχρι τις εκλογές. Μετά, εξαρτάται. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσουν οι σύντροφοι που τώρα αποδοκιμάζουν σιωπηρά μια επιλογή που τους μυρίζει life style…

Comments are closed.