Ο Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψη του στην Κίνα για ένα μπαλόνι

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Η Κίνα εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη της για αυτό που αποκάλεσε «μη στρατιωτικό» αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του. Το συμβάν πυροδότησε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, συμφώνησε να αναβληθεί το ταξίδι του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να αναβληθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο στην επίσκεψή του στη Φιλαδέλφεια ότι ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μπαλόνι την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να ταξιδέψει ο Μπλίνκεν στην Κίνα αυτήν την περίοδο.

Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «ξεκάθαρη παραβίαση του νόμου» την παρουσία του κινέζικου μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κάποια στρατιωτική ή άλλη απειλή.

Οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν «σε πολλά επίπεδα» με την κυβέρνηση της Κίνας για το θέμα αυτό, πρόσθεσε.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Comments are closed.