Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επιστροφή στο χάος του μεταναστευτικού

Οργισμένος ο Παπαδημούλης με τους δανειστές: Ντροπή…

Δήλωση Γ.Οικονόμου για την τροπολογία που κατέθεσε ο Παπαδημούλης στο Ευρωκοινοβούλιο

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του, όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα” και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες “λιάζονταν” στην επικράτειά μας. Αυτά, και άλλα παρόμοια -σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης- εννοούν όταν λένε για “προοδευτική διακυβέρνηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».

Ακολουθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: “Ηχηρό Όχι του Ευρωκοινοβουλίου στην κατασκευή νέων φραχτών στα εξ​ωτερικά σύνορα της Ένωσης – Υπερψηφίστηκε τροπολογία της Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων & Renew Europe, στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του ΕΚ”

·Ξεκάθαρη και σαφής θέση του Ευρωκοινοβουλίου κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης

·Το Ευρωκοινοβούλιο αντιτίθεται σθεναρά και αναμένει από την Κομισιόν ότι θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον

Ξεκάθαρη και σαφή θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, παίρνει το Ευρωκοινοβούλιο με την υπερψήφιση τροπολογίας της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

Την συμβιβαστική τροπολογία κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, από κοινού με τους σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε ακόμα και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024, που στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή.

Αναλυτικά η τροπολογία που υπερψηφίστηκε:

Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα ηχηρό όχι στην κατασκευή νέων φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία «η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Παράλληλα, παίρνει σαφείς αποστάσεις και «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».

Comments are closed.