Ποιος φοβάται το γενικό λογιστήριο του κράτους;

 

Το ερώτημα απαντά με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος. 

Γράφει: Μερικά σχόλια περί της αναγκαίας ή μη εμπλοκής του ΓΛΚ στην κοστολόγηση οικονομικών προγραμμάτων διακυβέρνησης.
Ζούμε στη χώρα που σχεδόν πτώχευσε και κόντεψε να βγει από την ευρωζώνη πριν λίγα μόλις χρόνια από αντίστοιχης έμπνευσης προγράμματα σαν αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που κανείς δεν κοστολογούσε, παραπλανώντας τους πολίτες. Μια χώρα που υπέφερε πολύ και βγήκε από την 12ετη μνημονιακή εποπτεία πριν λίγους μόλις μήνες. Γι’αυτό και δεν αντέχουμε ξανά τέτοιους επιπόλαιους πειραματισμούς.
Η δουλειά της κοστολόγησης των προγραμμάτων διακυβέρνησης πρέπει να γίνεται από τον μοναδικό αξιόπιστο φορέα στη χώρα μας, που γνωρίζει πώς καταρτίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και πόσο κοστίζει κάθε μέτρο. Και αυτός ο φορέας ειναι το ΓΛΚ.
Ας το δούμε και με όρους ισότητας και δικαίου. Εμείς καταρτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα με την ίδια μεθοδολογία και γι’αυτό εντάξαμε το αναγκαίο μίγμα μέτρων που δεν ξεπερνά τα 9 δις ευρώ στην τετραετία. Αντίστοιχα εδώ και 4 χρόνια σε κάθε παρουσίαση οικονομικών προτάσεων από την αντιπολίτευση, το Υπ. Οικονομικών απαντάει με δημόσιες ανακοινώσεις που κοστολογούν αυτές τις προτάσεις βάσει της μέτρησης που κάνουν οι υπηρεσίες του ΓΛΚ. Δεν ειδαμε αντίστοιχες αντιδράσεις τότε όπως τώρα.
Κάθε κόμμα που θέλει να λέει ότι καταθέτει αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα θα έπρεπε πρώτα να το έχει υποβάλει στο ΓΛΚ για κοστολόγηση πριν το καταθέσει δημόσια στους πολίτες, όπως γίνεται με κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Κανείς δεν αμφισβητεί άλλωστε την εγκυρότητα, την ακεραιότητα και την εξειδίκευση των υπηρεσιών και των στελεχών του ΓΛΚ. Και αυτός ειναι ο λόγος που έχει ενοχλήσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ οτι το πρόγραμμά του κοστίζει τελικά 83 δις ευρώ. Διότι αυτό δεν το λέει ένα κομματικό επιτελείο αλλά το ΓΛΚ.
Όποιος γνωρίζει, άλλωστε, καλά την ελληνική δημόσια διοίκηση γνωρίζει οτι οι υπηρεσίες και τα στελέχη του ΓΛΚ διαθέτουν ένα σπάνιο esprit de corps που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο ευθύνης και αντίστασης σε κάθε είδους κομματοκρατία.
Όπως έγραψα και χθες: καταπίνουμε την κάμηλο των 83 δις ευρώ και διυλίζουμε τον κώνωπα σαν να είμαστε λωτοφάγοι…

Comments are closed.